Групата Zijinshan, която е сред най-големите, добиващи злато в Китай,

...
Групата Zijinshan, която е сред най-големите, добиващи злато в Китай,
Коментари Харесай

Китайска компания купува сръбски гигант в минната индустрия срещу $1,26 милиарда

Групата Zijinshan, която е измежду най-големите, добиващи злато в Китай, ще стане мажоритарен притежател на сръбският колос в минната промишленост RTB Bor.

От информация на държавното управление в Белград, представена от уеб страницата Balkan Insight, китайското сдружение ще купи 63% от акциите на компанията против 1,26 милиарда щатски $. С това управлението на Zijinshan подсигурява, че няма да има съкращения на личния състав, като все още за RTB Bor работят 5000 души.

" Целите на китайската компания са амбициозни, само че имаме гаранция, че те ще бъдат осъществени, което е от основно значение за нас ", разяснява сръбският енергиен министър Александър Антич пред локални медии.

Сделката включва изплащането на 200 милиона $ задължения на сдружението, както и вложения от 320 милиона $ и повече в мината за рандеман на мед в сръбското село Церово.

Решаването на ориста на колоса RTB Bor е част от политиката на Белград за реформиране на огромните обществени компании, натрупали огромни загуби. Към тези промени Сърбия мина по гледище на Международния валутен фонд.

Това е следващата огромна китайска инвестиция в съседката ни. През 2016 година компанията He Steel Group, която е един от най-големите производители на стомана в света, купи Smederevo Steel Mill за 46 милиона евро.

Към момента китайските вложения в Сърбия, с изключение на договорката за RTB Bor, възлизат на към 6 милиарда $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР