Групата за управление на недостига на лекарства в ЕС (MSSG)

...
Групата за управление на недостига на лекарства в ЕС (MSSG)
Коментари Харесай

EMA изготви списък на критично необходими лекарства при спешна ситуация, свързана с COVID

Групата за ръководство на дефицита на медикаменти в Европейски Съюз (MSSG) на EMA одобри листата с сериозно нужни медикаменти за незабавна обстановка в публичното опазване на здравето, свързани с COVID-19, осведоми пресслужбата на европейския лекарствен регулатор.

Лекарствата, включени в листата, са позволени за COVID-19 и тяхното предложение и търсене ще бъдат деликатно следени, с цел да се разпознават и ръководят евентуален или автентичен дефицит.

Предвид сегашния стадий на пандемията, оповестеният лист съдържа всички утвърдени ваксини и лечебни средства в Европейски Съюз за попречване или лекуване на COVID-19.

Това са имунизациите на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen и Novavax. Лекарствата са: Dexamethazone, Remdesivir, Anakinra, Sotrovimab, Regdanvimab, Tocilizumab, Paxlovid и комбинираните препарати Tixavegimab/Cilvagimab (Evusheld) и Casirivimab/Imdevimab (Ronapreve).

Списъкът ще бъде непрекъснато обновен и ще отразява измененията в обстановката с пандемията, които могат да доведат до нараснал риск от дефицит на избрани медикаменти или до промени след разрешаването на нови медикаменти, показват от ЕMA. Оттам акцентират, че описът не замества националните насоки по отношение на имунизацията и клиничното ръководство на COVID-19.

Притежателите на позволения за приложимост (ПРУ) на медикаменти, включени в листата, би трябвало постоянно да дават на EMA с настояща информация, в това число данни за евентуален или автентичен дефицит и налични ресурси, прогнози за търсене и предложение.

Освен това, страните членки ще дават постоянни отчети за предстоящото търсене на сериозни медикаменти на национално равнище. Това ще разреши на MSSG да предлага и координира подобаващи дейности на равнище Европейски Съюз на Европейската комисия и страните членки на Европейски Съюз за попречване или намаляване на евентуален или автентичен дефицит на сериозни медикаменти за запазване на публичното здраве. EMA ще държи връзка и с притежателите на позволение за приложимост и националните способени органи, с цел да ги осведоми за периодите, процесите и инструментите за събиране на нужната информация след приемането на листата.

MSSG беше основан неотдавна според правилник на Европейски Съюз, който разпорежда на ЕMA засилена роля в готовността за рецесии и ръководството на медикаменти и медицински произведения. Основна задача на групата е да обезпечи наблюдаване на дефицита и да реагира неотложно при огромни събития или изключителни обстановки в публичното здраве, както и да координира незабавни дейности за доставка на медикаменти в границите на Европейски Съюз, напомнят от организацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР