Групата от с. Крупник е една от най-многобройните и награждавани

...
Групата от с. Крупник е една от най-многобройните и награждавани
Коментари Харесай

Село Крупник, представи своята кукерска група, която е една от най-многобройните и награждавани групи в община Симитли

Групата от с. Крупник е една от най-многобройните и награждавани групи в община Симитли. Участие в нея взимат огромна част от мъжете, дамите и децата в селото, като всяка година броят на децата се усилва, което значи, че традицията в Крупник е жива. С огромно ентусиазъм и възторг локалните сурвакари се приготвят за всяка своя изява.

Групата се състои освен от дребни и огромни бабугери с кожи, а също и от старци, мечка и мечкар, поп, дяволче и други Старците от Крупник са едни от най-внушителните и атрактивни участници във всички фестивали, с най-автентични руби. А групата като цяло всяка година показва най-хубавите и истински маски и костюми.

Всички кукери впечатляват с извънредно красиви обичайни кукерски костюми, усърдно изработвани и поддържани от самите тях. Групата от с. Крупник обичайно взе участие освен във фестивалите в община Симитли, а също и в гр. Перник, Разлог, Раковски, Челопеч, Костенец и доста други

Когато наблюдаваш, се питаш, от кое място извира живецът и желанието на тези хора да вършат живота по-добър и по-истински; да съхраняват в продължение на десетки години тази традиция, наследена от техните предци и да я предават на своите деца, внуци и правнуци. Най-възрастният участник тази година е баба Велика Младенова на 86 години.

Групата показа ритуала Сирни Заговезни, който се празнува постоянно в неделя, 49 дни преди Великден. На този ден желаеме амнистия от кумуве, родители, близки и родственици. Прошка не си желаят единствено съпрузите.

По традиция по-младите посещават домовете на по- възрастни родственици и близки и желаят амнистия. Целуват ръка на родителите си и изричат " Прощавай, мале, тате... ", а те дават отговор " Просто да ти е! Господ да прости ".

На празничната вечеря се поставят всевъзможни млечни артикули, баница със сирене, яйца, праз лук, без месо. След празничната софра на Сирни Заговезни, вечерта се прави ритуала Хамкане. На дълъг конец се връзва яйце или халва. Децата би трябвало да опитат да хванaт с уста яйцето, без да го допират с ръце. Вярва се, че единствено да го допреш със зъби - цяла година ще се радваш на положително здраве.

След ритуала конецът се пали и възрастните гадаят по метода, по който гори, каква ще е годината. Ако има млади за женене в къщата, а конецът припламне - скоро ще има женитба. Ако гори конецът бързо - доста жито ще има през годината, в случай че конецът тлее - на неприятно ще е. Черупките пък хвърлят при кокошките да снасят повече яйца. Прошката е знак на достойнство и бездънен вътрешен мир.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР