Групата ОПЕК+ се събира днес, за да обсъди ново увеличение

...
Групата ОПЕК+ се събира днес, за да обсъди ново увеличение
Коментари Харесай

Ще свали ли срещата на ОПЕК+ цените на петрола? 

Групата ОПЕК+ се събира през днешния ден, с цел да разиска ново нарастване на производството на нефт, в миг когато цените доближават 7-годишен най-много, тласкани нагоре от геополитически рецесии, последващи една след друга, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В началото на съвсем всеки месец от експлоадирането на пандемията от COVID-19 тринайсетте членки на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), отпред със Саудитска Арабия, заседават посредством видеоконферентна връзка с десетимата си съдружници, ръководени от Русия, с цел да решат възможни корекции в добива.

Много анализатори чакат през март ново нарастване на общия размер на производството с 400 000 барела дневно.

Това е част от приемствеността в тактиката за внимателно отваряне на кранчетата, почнало през май 2021 година от групата ОПЕК+ в подтекста на икономическо възобновяване след фрапантно редуциране на добива, с цел да се преодолее шока от пандемията.

Анализатори от " Кепитъл икономикс " (Capital Economics) изключват по-голямо нарастване, като се имат поради високите цени на петрола и неотдавнашното понижено произвеждане на ОПЕК+.

Цената на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, трансферира символичния предел от 90 $ през януари - най-високата стойност от октомври 2014 година Американският лек недопечен нефт също увеличи цената си до неколкогодишни максимуми.

Вече са забравени опасенията, подбудени от разновидността Омикрон в края на 2021 година и пазарът към този момент концентрира вниманието си към огромното геополитическо напрежение измежду мастодонтите на производството и износа на черно злато - Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това поражда опасения, че доставките са застрашени.

Напрежението доближи най-висока степен сред Москва и Запада поради Украйна, край която Русия концентрира десетки хиляди бойци и тежко въоръжение.

Една съветска инвазия в Украйна ще провокира доста тежки наказания и това ще повиши още повече цените, изяснява Бярне Шилдроп, анализатор в " Себ " (Seb).

Сред премисляните ограничения са понижаване на закупуването на газ и нефт от Москва, които съставляват надлежно 43 на 100 и 20 на 100 от доставките в Европейския съюз. В Близкия изток районните вражди, свързани с войната в Йемен, също стават по-интензивни.

Хусите - бунтовници, подкрепяни от Иран - направиха в средата на януари първото си кърваво набези на територията на ОАЕ и изстреляха ракети против Саудитска Арабия. Нападението беше остро наказано в чужбина и последвано от ответни удари.

Освен тези геополитически детайли, анализаторите укоряват ОПЕК+ че прекомерно доста се бави да възвърне добива си от преди пандемията поради внимателната си тактика. Но има и друга причина - някои производители се затрудняват да върнат производството в предходните размери заради проблеми с инфраструктурите и вложенията.

А саудитците ясно дадоха да се разбере, че няма да се притекат на помощ на други страни членки, надвишавайки квотата си, с цел да компенсират по-малките размери на сътрудниците си, акцентира Бярне Шилдроп.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР