Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет излезе с позиция

...
Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет излезе с позиция
Коментари Харесай

ГЕРБ и СДС бранят промените в ЗУТ

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет излезе с позиция по отношение на рецензиите на строително-архитектурния отрасъл против последните промени в Закона за устройство на територията. С тях беше регламентирано правото на локалната власт да отхвърля издаване на позволение за градеж при неприложена улична регулация, което е нейно пълномощие. Освен това ще се отхвърля въвеждане на градежа в употреба, в случай че не са изграведи връзки към уличната мрежа или цели улици. Така бизнесмените и притежателите на парцели ще бъдат принудени да подаряват елементи от тях за улици, след което да ги построяват за своя сметка, отчуждавайки безплатно частна благосъстоятелност, която да стане обществена. Аргументът в интерес на тази скица е на процедура един - липса на средства за осъществяване на отчуждителни процедури.

„ Промените в Закона за устройство на територията, които основният проектант на София предложи и бяха признати от Народното събрание, са експертно направени и подбудени от действителността в градоустройствените процедури и практики. Те целят само въвеждане на ред в строителството, с цел да се подсигурява хармонична и качествена среда на живот. Столичната община не бяга от уговорката си да развива инфраструктурата и да облагородява средата в града. Но не мислим, че софиянци би трябвало да понасят спомагателна финансова тежест, с цел да догонват упоритостите на строителните бизнесмени.

Столична община ще продължи да отчуждава терени за улици и обществена инфраструктура съгласно опциите на бюджета, ще продължава да основава среда за вложения, отговарящи на потребностите на непрекъснато възходящото население на града ни, само че измененията в Закон за устройство на територията ни дават опция да не позволяваме появите на нови квартали в подвитошката яка или в софийското поле, до момента в който не изградим нужната за положително качество на живот инфраструктура.

Нормално е ние и строителните бизнесмени и техните представители да имаме друга позиция. Нашата задача е да подсигуряваме хармоничното развиване на града, а тяхната е да осъществят допустимо най-бързо и най-мащабно обекта си и да преминат на идващия. Единствената ни цел е да въведем повече отговорност и съгласуваност. На процедура, по този начин се стопира опцията в улиците да остават частни парцели и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, поради действителната липса на общинска благосъстоятелност върху част от уличната мрежа в квартали като „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “, „ Манастирски ливади “, „ Малинова котловина “, „ Кръстова вада “ и други “, показаха от групата на ГЕРБ-СДС.

Другата основна смяна, която постигнахме, е условието при въвеждане в употреба на постройките с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени действия и настилки по ред и в размер, избран от общинските препоръки. Тази смяна, като се изключи че не касае дребните вложители, изцяло пази ползите на хората, които купуват новите си домове в тези здания и е изцяло в духа на споделената отговорност, която всички ние имаме към града си.

Получихме поддръжка и за затваряне на опцията да се строят здания единствено с ателиета, които по-късно се продават и употребяват като жилища, заобикаляйки по-високите условия за отстояния, които важат за жилищни здания. В последните години се появиха сходни образци, които въпреки и в сходство със закона, основават извънредно неподходяща среда за обитаване. С новите текстове условията за отстояния сред здания с ателиета се изравняват с тези за жилищата. И това ще помогне да се спре презастрояването в града.

Същата цел има и затварянето на вратата в закона, която позволяваше в зони за ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничаването за оптималната височина.

Много значим текст, който при налагане на несъгласие на Закона, няма да влезе в действие, касае опцията на общините да отстраняват по омекотен ред мобилни уреди от паркове, градини и площадни пространства. От този текст се нуждае освен София, а всяка община, с цел да има инструмента да поддържа реда в градската среда “, допълниха от групата на ГЕРБ-СДС ", се споделя в позицията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР