Групата Аурубис започна поредицата от изпитвания за използване на водород

...
Групата Аурубис започна поредицата от изпитвания за използване на водород
Коментари Харесай

Групата Аурубис“ произведе първите медни аноди с водород

Групата " Аурубис " стартира поредицата от изпитвания за потребление на водород в промишлени мащаби при производството на медни аноди в завода в Хамбург., оповестиха от компанията. Работата по пилотния план, при който вместо природен газ в индустриалното оборудване (анодна пещ) се вкарват водород и азот, протекла по проект. Първоначално посредством актуалните изпитвания ще се оцени реакцията на оборудването към въвеждането на водород и ще се подсигурява, че обособените индустриални стадии, които са мощно чувствителни в енергоемкия развой по произвеждане на метали, протичат безпроблемно.

В средносрочен проект водородът може да замести изкопаемите горива в индустриалния развой, което в последна сметка ще направи производството по-благоприятно за климата. Поради високата реактивност на водорода групата " Аурубис " чака нараснала успеваемост и в индустриалния развой. Водородът, предопределен за изпитванията в  групата, се доставя от " Еър Ликуид “ (Air Liquide), дълготраен сътрудник на " Аурубис ", който, наред с останалите действия, ръководи оборудване за О2 в завода в Хамбург.

С първото потребление на водород в индустриален мащаб, групата " Аурубис " направи още една основна стъпка към въглеродно неутралното произвеждане на метали. При стандартната приложимост на природен газ като редуциращ сътрудник се образува въглероден диоксид, до момента в който при потреблението на водород като непряк артикул се генерира единствено водна пара. „ Водородът от дълго време се счита за енергийния източник на бъдещето. В допълнение към електричеството, той може да се трансформира в енергийния източник на днешния ден, в случай че се основат конкурентни параметри за неговото потребление. С сполучливото пускане на пилотното произвеждане с водород, групата " Аурубис " демонстрира по какъв начин може да наподобява въглеродно неутралното бъдеще благодарение на нововъведенията “, споделя изпълнителният шеф на " Аурубис “ AГ Роланд Харингс. Той акцентира, че „ що се отнася до опазването на климата, " Аурубис “ от дълго време е пионер и водач в това отношение. Ние поддържаме задачата за въглеродно неутралното континент до 2050-а. Като сдружение за разнообразни типове метали ние можем и желаем да допринесем за тази цел – чрез новаторски артикули и индустриални процеси “.

Значително понижаване на излъчванията

Емисиите на CO2 при производството на  групата " Аурубис " към този момент са доста по-ниски от междинните за бранша: При актуалните индустриални процеси групата отделя на половина по-малко излъчвания на CO2 за звук създадена мед в съпоставяне със междинната стойност за всички медотопилни уреди в световен мащаб. „ Използвайки водород, можем да реализираме в допълнение доста понижаване на излъчванията “, означи шефът на завода доктор Йенс Якобсен. „ Потенциалът за понижаване на излъчванията на хамбургското дружество в този регион възлиза на 6200 тона CO2 годишно “.

Водороден район Хамбург – център за Германия и Европа

„ Хамбург е район с взор към бъдещето, който употребява нововъведения за опазването на климата. Днес  групата " Аурубис " подхваща решаваща стъпка, с цел да направи индустрията по-благоприятна за климата “, декларира кметът на Хамбург доктор Петер Ченчер. Водородът е главният енергиен източник за енергийния преход. Генериран от възобновими енергийни източници, той може да размени въглищата, суровия петрол и природния газ в индустрията, може да се употребява като гориво без излъчвания на CO2 в превоза, а като средство за комфортно предпазване на сила и като резистентен енергиен източник – в доста други области. Водородът към този момент се употребява в Хамбург в редица пилотни планове в огромен мащаб, като този в групата " Аурубис ". " Нашата цел е да се превърнем в най-големия водороден център на север: устойчивото произвеждане, софтуерното развиване и установяването на мощна атомна стопанска система “, отбелязва кметът.

Поредица от изпитвания, които ще приключат в края на лятото

Комплексните изпитвания ще изследват потреблението на водород при непрестанен режим на работа до края на лятото. Дългосрочната цел е да се дефинират изискванията, при които водородът може да се употребява за полуване (разбъркване, дразнене) в анодната пещ вместо природен газ. Освен това техническите хрумвания и познания, събрани в този развой, имат за цел да основат основата за спомагателни водородни действия в групата " Аурубис ".

„ Радваме се, че имаме поддръжката на града и че изпълняваме нашата роля за превръщането на Хамбург във водородния център на Северна Германия. Ако изпитванията вървят сполучливо до края на лятото, това ще отвори спомагателни благоприятни условия за потреблението на водород като опция както в групата " Аурубис ", по този начин и отвън него “, акцентира Улф Геркенс, старши вицепрезидент по корпоративните въпроси в региона на енергетиката и климата в групата. Органът по стопански въпроси и нововъведения в Хамбург поддържа плана както финансово, по този начин и по други способи.

 

Групата " Аурубис "

се ангажира да стане въглеродно неутрално сдружение най-късно до 2050 г. и към този момент сполучливо извършва планове за понижаване на излъчванията на CO2 във всички индустриални обекти на сдружението. Тези планове включват потреблението на промишлена отпадъчна топлота, процедури за преобразяване на сила в пара, както и вятърна сила за стабилно произвеждане на електрическа енергия.

" Аурубис България “  е медодобивен завод на немската компания " Аурубис " в Пирдоп, произвеждащ мед (черна и рафинирана) и сярна киселина. Заводът е ситуиран сред градовете Пирдоп и Златица, на към 80 км източно от София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР