Група за защита на правата твърди, че армията на Мали и чуждестранните бойци са екзекутирали цивилни

...
Хюман райтс уоч (ХРУ) обвини въоръжените сили на Мали и
Коментари Харесай

Хюман райтс уоч (ХРУ) обвини въоръжените сили на Мали и "чуждестранните" бойци, за които се смята, че са от руската наемническа група "Вагнер", че са "екзекутирали" десетки цивилни по време на операции.

ХРУ заяви в понеделник, че злоупотребите са извършени от края на 2022 г. "по време на военни операции в отговор на присъствието на ислямистки въоръжени групи" в няколко града в централната част на Мали.

Международната правозащитна организация също така осъди случаите на изтезания на задържани лица, както и на унищожаване и разграбване на цивилно имущество.

"Малийските въоръжени сили и чуждестранните бойци, очевидно от свързаната с Русия Група "Вагнер", са екзекутирали без съд и присъда и са изчезнали принудително няколко десетки цивилни в централния регион на Мали", заяви ХРУ.

Илария Алегрози, старши изследовател в ХРУ, заяви пред "Ал Джазира", че много малийци са станали жертви, въвлечени в борбата на правителството срещу въоръжените групи.

"Документирахме злоупотреби както от страна на малийската армия, така и от страна на чуждестранни бойци. Смятаме, че тези чуждестранни бойци принадлежат към свързаната с Русия паравоенна групировка "Вагнер", [която] има ужасяваща репутация не само в Мали, но и в други африкански държави, включително Централноафриканската република и Либия", каза Алегрози.

"Според данни за правата на човека групата е обвинявана във военни престъпления и ограбване на минералното богатство на африканския континент.

"Фактът, че те участват заедно с малийската армия в злоупотреби в операции за борба с бунтовниците, трябва да повдигне въпроси и да подтикне малийското правителство да се заеме със злоупотребите и да потърси отговорност от извършителите."

"Широкоразпространени убийства, изнасилвания и грабежи"

След като десетилетната Многостранна интегрирана мисия на ООН за стабилизиране в Мали (MINUSMA) трябва да напусне западната африканска държава без излаз на море до края на годината, неправителствената организация за защита на човешките права призова Африканския съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) да окажат натиск за прекратяване на злоупотребите и да потърсят отговорност от малийските власти.

Мали, което е под военно управление от 2012 г., се бори с въоръжено въстание, което се разпространи в Буркина Фасо и Нигер, убивайки и разселвайки хиляди хора.

Притеснителният доклад на ХРУ следва доклада, който тя публикува по-рано този месец и в който се осъждат широко разпространените убийства, изнасилвания и грабежи в североизточната част на Мали през тази година.

За новия доклад ХРУ съобщи, че е интервюирала по телефона 40 души, включително 20 "свидетели на злоупотреби, трима членове на семействата на жертвите, двама лидери на общността и петима активисти на малийското гражданско общество".

Те съобщават за участието на въоръжени, неговорещи френски език чужденци, като ги описват като "бели", "руски" или "принадлежащи към Вагнер".


Един от тях е записан да казва, че голям брой "бели" чуждестранни бойци в униформи са извършили на 3 февруари нападение в село Сегела, което е довело до побои, грабежи и арестуването на 17 мъже, като по-късно на мястото са открити осем тела.

При друго нападение 28-годишен свидетел разказва, че ниско прелитащи военни хеликоптери са открили огън по село Уенкоро през март.

"Хората бягаха във всички посоки... Взех мотора си и карах колкото се може по-бързо", казва той.

В отговор на доклада на ХРУ правителството на Мали заяви, че не знае за никакви нарушения на човешките права, но че прокурорът "е започнал съдебно разследване за военни престъпления и престъпления срещу човечеството".

САЩ санкционира малийски служители

В понеделник държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви, че страната му "налага санкции на трима малийски служители, които са координирали действията си с групата "Вагнер", за да улеснят и разширят присъствието на "Вагнер" в Мали.

"Смъртните случаи сред цивилното население са нараснали повече от три пъти, откакто силите на Вагнер бяха разположени в Мали през декември 2021 г.", написа той в Twitter.

След като пое властта през 2020 г., военното правителство в Бамако се съюзи политически и военно с Русия и скъса връзките с традиционния си съюзник Франция.

ООН обвини малийската армия и чуждестранни бойци през май в убийството на 500 души по време на операция, което военните управници отрекоха.

Източник: "Мали", бр: Ал Джазира и новинарски агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР