Група за чист въздух“, съставена от неправителствени организации и юристи,

...
Група за чист въздух“, съставена от неправителствени организации и юристи,
Коментари Харесай

`Група за чист въздух` с номинация за Човек на годината

„ Група за чист въздух “, формирана от неправителствени организации и адвокати, бе номинирана за премиите " Човек на годината 2018 " на Българския хелзински комитет (БХК). Номинацията е за правозащитна активност, обвързвана с идеята за чист въздух в София и останалата част от страната.

„ Човек на годината “ е самодейност, целяща да даде гласност на организации, хора и дела, които са създали миналата година по-добра и обективна.

„ Горди сме, че бяхме измежду номинираните в годишните правозащитни награди на Българския хелзинкски комитет „ Човек на годината " 2018. Приемаме това като самопризнание за нашите старания да сложим този въпрос в центъра на публичния спор и да отстояваме правото на здравословна и чиста околна среда на жителите на София, а и на другите градове с този проблем. Добър знак е и че от ден на ден хора осъзнават значимостта от вземането на съответни ограничения и подобряването на качеството на въздуха, които дишаме, “ сподели Ивайло Попов, „ За Земята “.

„ Това, че не сме измежду наградените не понижава насладата ни от съществуването на толкоз мощни кандидатури, защитаващи основни за обществото ни дела и издигащи гражданските начинания в България на по-високо равнище “, съобщи Димо Господинов, юрист.

През пролетта на 2017 година „ Група за чист въздух “ заведе невиждан за София до този миг групов иск против Столична община, поради несъразмерното замърсяване на въздуха в столицата. Стартът на делото беше даден през юли 2018 година след няколко съдийски отвода. Предстои да се открият приблизителните разноски, чуване на очевидци, специалисти и пострадали, назначение на редица експертизи, доказващи изказванията и тезите на „ Група за чист въздух “ обвързващи неналичието на дадени политики на Следствен отдел към окръжна прокуратура с все по-мръсния въздух в столицата.

„ За страдание в страната ни достъпът до правораздаване по тази тематика е мощно стеснен, само че ние имаме вяра, че със взаимни старания обществото ни може да промени това. Считам, че нашите старания да водим групов иск ще допринесат в тази посока " добави още Димо Господинов, юрист.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР