Група водолази откриха най-голямата наводнена пещара в света, съобщава Ройтерс.

...
Група водолази откриха най-голямата наводнена пещара в света, съобщава Ройтерс.
Коментари Харесай

В Мексико откриха най-голямата наводнена пещера на планетата

Група в одолази откриха най-голямата наводнена пещара в света , оповестява " Ройтерс ". Водолазите са свързали две подводни пещери в източно Мексико. С това се разкрива най-голямата наводнена пещера на планетата, изобретение, което би могло да помогне да се хвърли нова светлина върху античната цивилизация на маите.

Gran Acuifero Maya (GAM) е план, п осветлен на изследването и опазването на подземните води на полуостров Юкатан . От плана оповестиха, че пещерата с дължина 347 километра е разпозната след месеци на проучване на лабиринт от подводни канали.

В непосредственост до морския курорт Тулум групата разкрива, че пещерата, известна като Сак Актун, един път измерена на 263 километра, е още по-дълга. Открита е 83-километровата система Дос Охос. П оради тази причина, Сак Актун в този момент гълтам Дос Охос

Директорът на GAM и подводен археолог Гилермо де Анда сподели, че " невероятната " находка ще помогне да се разбере развиването на богатата просвета на района, доминирана от цивилизацията на маите преди испанското завладяване.

" Това ни разрешава да оценим доста по-ясно по какъв начин пораждат ритуалите, местата за поклонение и в последна сметка огромните пре-испански селища, които познаваме ", съобщи Гилермо де Анда пред Ройтерс.

Полуостровът на Юкатан е посипан с монументални реликви на маите, чиито градове употребявали обширна мрежа от дупки, свързани с подземните води, известни като ценоти . Някои центоти получават изключително религиозно значение за маите, чиито потомци не престават да населяват региона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР