Габонски войници обявяват прекратяване на изборите след обявената победа на Бонго

...
Група висши габонски военни се появиха по телевизията в ранните
Коментари Харесай

Група висши габонски военни се появиха по телевизията в ранните часове на сряда и казаха, че са поели властта, след като щатският изборен орган обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат.

Появявайки се по телевизионния канал Gabon 24, офицерите казаха, че представляват всички сили за сигурност и отбрана в централноафриканската държава. Те казаха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

Няма незабавен коментар от правителството на страната-членка на ОПЕК+.

„В името на габонския народ... .ние решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим," казаха служителите.

Напрежението беше високо на фона на опасения от безредици след съботния президентски, парламентарен и законодателен вот, на който Бонго искаше да удължи мандата си 56-годишната власт на семейството, докато опозицията настояваше за промяна в богатата на петрол и какао, но бедна нация.

Липса на международни наблюдатели, спиране на някои чуждестранни предавания и решението на властите да спрат интернет служба и наложи полицейски час през нощта в цялата страна, след като изборите предизвикаха опасения относно прозрачността на изборния процес.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР