Група въоръжени талибани са извършили нападение в североизточната афганистанска провинция

...
Група въоръжени талибани са извършили нападение в североизточната афганистанска провинция
Коментари Харесай

Талибани извършили нападение в североизточната афганистанска провинция Панджшер за пръв път от 19 г.

Група въоръжени талибани са направили нахлуване в североизточната афганистанска провинция Панджшер, което се случва за пръв път от 19 години, оповестиха през днешния ден локалните управляващи, съобщи ДПА.

Панджшер е отечество на починалия Ахмад Шах Масуд, в предишното водач на съпротивата против талибаните, и до момента бе считана за една от най-безопасните провинции в Афганистан. Масуд бе погубен в бомбен атентат, подтикнат от талибани и Ал Кайда, на 9 септември 2001 година, т.е. два дни преди офанзивите с отвлечените самолети против Ню Йорк и Вашингтон.

Докато последователи на Масуд се бяха събрали в Кабул, с цел да почетат паметта му, талибани са нападнали окръг Абшар на провинция Панджшер. Източници от локалните управляващи споделиха, че нападателите евентуално са пристигнали от прилежащите провинции Нуристан и Лагман. Те са взели за заложници 20 селяни, които след това са били освободени. Нападателите, на брой повече от 12, са били обкръжени от локални поданици и държавни сили и принудени да се предадат, заяви полицията. В свое изказване талибаните споделиха, че по време на акцията са завзели един надзорен пункт и са завладели седмина държавни бойци.

От общо 34-те провинции на Афганистан талибаните управляват или оспорват елементи от 32 от тях, включително столицата Кабул. Те нямат надзор върху нито една част от провинциите Бамиан и Панджшер, уточни ДПА.

Главният договарящ на талибаните Мавлави Абдул Хаким Хакани се е срещнал през вчерашния ден в Доха с външния министър на Катар Мохамед бен Абдел Рахман ат Тани и специфичния делегат на Съединени американски щати за Афганистан Залмай Халилзад. Това заяви през днешния ден телевизия "Толо нюз ", като се базира на талибански представител, съобщи ТАСС.

По думите на представителя на срещата са били разисквани тематики като освобождението на всички пандизчии и пленници, което да спомогне за започването на договаряния с държавното управление.

По-рано през вчерашния ден от президентството в Кабул потвърдиха готовността си за договаряния с талибаните и че "техническите спънки пред договарянията са отстранени ". Тези договаряния са част от мирното съглашение сред талибаните и Съединени американски щати, подписано в Доха в края на февруари, напомня ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР