Група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица направиха обиск

...
Група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица направиха обиск
Коментари Харесай

Полицейски тормоз срещу българския център в Босилеград

Група цивилни служители на реда и инспектори от община Сурдулица направиха обиск на пространствата на Културно-информационния център " Босилеград " в Деня на Западните околности - 8 ноември. Акцията е по разпореждане на Висшия съд от град Враня. След обиска краткотрайно са взети 23 книги на българския публицист, стихотворец и посланик Едвин Сугарев, оповестява Българска телеграфна агенция.
 
Книгата на Сугарев " Елегията за краището " на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия. За ръководителя на КИЦ " Босилеград " Иван Николов е " извънредно изненадващо и неясно " това " ненадейно претършуване " на офисите на сдружението.
 
По заповед, издадена от Висшия съд във Враня, по авансово произвеждане, в 14:10 часа в КИЦ са нахлули шест цивилни служители на реда от Полицейското ръководство в Сурдулица под претекст, че търсят следи и предмети, значими за наказателно произвеждане по член 317, алинея 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикателство на национална, расова и религиозна ненавист и непоносимост.
 
Причината за тези дейности се схваща, когато служебните лица вземат решение да приберат всички книги на Едвин Сугарев. Те изземат всичките 23 книги, които се намират в офиса на КИЦ. За своите дейности пишат протокол и издават записка за краткотрайно задържане на взетите книги.
 
За тези дейности незабавно са известени дипломатическите представителства на България в Сърбия. Всичко това се случва единствено няколко часа преди плануваната промоция във връзка Деня на Западните околности на книгата на Сугарев, която трябваше да се организира довечера в клуба на КИЦ " Босилеград ".
 
От пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация оповестиха, че " с измислени претекстове на границата са спрени Едвин Сугарев, съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди, Мария Цветкова – член на управлението на Вътрешна македонска революционна организация, Валентин Янев – съпредседател на Граждански комитет " Западни околности " и други ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР