Група от 87 български туристи бяха изоставени на летището в

...
Група от 87 български туристи бяха изоставени на летището в
Коментари Харесай

Български туристи са изоставени в Корфу

Група от 87 български туристи бяха изоставени на летището в Корфу повече от денонощие.

Във връзка с проблема онлайн платформата „ Ние, потребителите “ припомня:

Когато туроператор не може да обезпечи завръщането на туристи със закупени от него пакетни пътувания по предварителната стратегия, той е задължен да окаже без голословно закъснение уместно подпомагане на изпадналите в усложнение и да откри различни туристически услуги. Решаването на казуса включва също реализиране на нужните връзки и вдишване на разноските за до три нощувки на туристите в място за настаняване.

Тези отговорности за туроператора са годни и за случаите, в които услугите следва да бъдат осъществени от други снабдители. Т.е. той няма съображение да препраща туристите към авиопревозвача, каквито сведения има за този случай.

Ако не може да бъдат препоръчани спомагателни договорености и договорът за пакетното пътешестване включва транспорт, туроператорът би трябвало да предложи репатриране.

В случай че пътуването се реализира при закупуване на така наречен „ свързани услуги “, то тогава отговорността е на търговеца, с който екскурзиантът има контракт за осъществяването на съответната услуга. Ако е с въздушната компания, това значи, че тя би трябвало да обезпечи настаняване, трансфер от летището до хотела и назад за излитането, както и храни и питиета за времето на насилствения престой на аерогарата.

Съгласно най-новите Насоки на Европейската комисия за повече изясненост по отношение на правата на пасажерите във въздушния превоз, казусът в актуалната обстановка – техническа нередовност на самолета, не може да се квалифицира като форсмажорно събитие и авиопревозвачът ще дължи обезщетение, в случай че договорът на туристите за осъществяване на услугата е с него, коментират още от  „ Ние, потребителите “.

От там предлагат на засегнатите туристи да упорстват пред виновния търговец за цялостно подпомагане и да основават и пазят писмени доказателства за реализираната с него връзка във връзка със създалата се обстановка. В техен интерес е да запазят всички платежни документи за направените разноски за закупените по време на престоя на летището храна и питиета в рационални количества. Това важи и за платените суми за вероятно снаждане, ако съумеят да намерят хотел, защото по разкази на представени от медии пострадали туристи „ всичко е заето ” и пътуващите са затруднени да създадат резервации.

Освен възобновяване на сумите по посочените нагоре посоки, туристите имат право и на обезщетение.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР