Газоснабдителни дружества и асоциации излязоха с обща позиция до Комисия

...
Газоснабдителни дружества и асоциации излязоха с обща позиция до Комисия
Коментари Харесай

Газоснабдители настояват КЕВР да приеме Правила за снабдяване с природен газ

Газоснабдителни сдружения и асоциации излязоха с обща позиция до Комисия за енергийно и водно контролиране, като мотивът за това е неналичието на одобрени от регулатора Правила за социална доставка макар условието на закона. За това оповестява " Българска асоциация Природен газ ".

Позицията е подписана от:  " Българска асоциация Природен газ ", " Българска газова асоциация " и крайните доставчици с природен газ по контролирани цени на територията на България - " Ситигаз България " ЕАД, " Севлиево газ-2000 " АД, " Газинженеринг " ООД, " Аресгаз " АД, " Балкангаз-2000 " АД, " Комекес " АД, " Костинбродгаз " ООД, " Правецгаз-1 " АД, " Овергаз Мрежи " АД.

В позицията си сдруженията и асоциациите упорстват за незабавно приемане на Правила за доставяне с природен газ от " Булгаргаз " ЕАД. Наличието на този нормативен акт е в сходство с член 21, алинея 1, т. 10 от Закона за енергетиката и цели гарантиране на прозрачността и успеваемостта в процеса на доставяне с природен газ на контролиран пазар.

Според Закона за енергетиката, Правилата за доставяне с природен газ са задължителни и са значим инструмент за регулация на връзките сред крайни доставчици и публичен снабдител в отбрана ползите на потребителите.

Въпреки законовите условия, енергийният регулатор години наред забавя този развой, като в писмото до КЕВР се акцентира, че неприемането на Правила за доставяне с природен газ от публичния снабдител основава неустановеност на пазара и може да докара до усложнения за потребителите на природен газ по контролирани цени - над 150 000 български семейства.

На процедура, бездействието на регулатора дава опция на " Булгаргаз " ЕАД, в качеството му на енергийно дружество с господстващо състояние на пазара на доставка на природен газ, да продължи дългогодишната си процедура на безотговорно, годишно и едностранно изменение на изискванията по договорите си с крайните доставчици, без присъединяване на избрания по закон регулатор на тези услуги от публичен интерес. Само един от красноречивите образци за резултата от този регулаторен пропуск е, че към датата на сключване на актуалното писмо, на територията на България няма нито един подписан и настоящ контракт за социална доставка на природен газ, показват от " Българска асоциация Природен газ ".

В изпратената обща позиция енергийните компании акцентират необходимостта от ясно дефинирани условия и механизми, които да обезпечат равнопоставеност и обективен достъп до природен газ, и упорстват за незабавни дейности по обезпечаване на по-добра предвидимост и непоклатимост в бранша, като дефинират двуседмичен период, в който енергийният регулатор да започва процедура по приемане на дълго отлагания нормативен акт. Напомнят и за множеството извършени диалози и поети задължения от страна на КЕВР, които досега остават без какъвто и да е резултат.

" Българска асоциация Природен газ " прецизира, че потребителите на контролиран пазар на природен газ все още са близо 150 000 български семейства, а редица пропуски в нормативната уредба, като неналичието на одобрени от енергийния регулатор Правила за социална доставка, попречват по-широкото потребление на природния газ.

Делът на природния газ покрива към 4% от енергийните потребности на семействата в България, до момента в който в Европейския съюз този дял е към 30%. Липсата на устойчиви политики по поощряване на газификацията водят до по-високи разноски за отопление на българските семейства, тъй като отоплението на природен газ продължава да е измежду най-евтините енергийни други възможности.

Доставката на природен газ от публичния снабдител е услуга от публичен интерес и като такава предстои на контролиране от страна на КЕВР. Лицензия за осъществяване на активността публичен снабдител на природен газ в България има единствено едно дружество - държавната компания " Булгаргаз " ЕАД, акцентира асоциацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР