Група от 100 бойци на руската частна военна компания Вагнер“

...
Група от 100 бойци на руската частна военна компания Вагнер“
Коментари Харесай

Нова група бойци на„Вагнер“ се приближава до границата с Полша

Група от 100 бойци на съветската частна военна компания „ Вагнер “ се е разположила още по-близо до беларуския град Гродно, намиращ се близо до полската граница.

Това съобщи министър председателят на Полша Матеуш Моравецки пред Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Обстановката стартира да става все по-опасна. Най-вероятно бойците на „ Вагнер “ ще работят под прикритието на беларуски граничари и ще оказват помощ на противозаконни мигранти да проникват на полска територия за дестабилизиране на Полша “, сподели Моравецки на конференция в Гливице, Западна Полша.

„ Най-вероятно ще се опитат да влязат в Полша, представяйки се за противозаконни мигранти, а това крие спомагателен риск. “

В изявлението си обаче Моравецки не уточни източника на сведенията си за придвижването на „ Вагнер “, а Антон Мотолко, създател на беларуския опозиционен план „ Хаджун “, който следи военната интензивност в Беларус, сподели пред Ройтерс, че организацията му не разполага с никакви данни за дислоциране на „ Вагнер “ по-близо до Гродно.

Градът има евентуално значимо значение, тъй като се намира покрай по този начин наречения Сувалски кулоар, стратегическа линия земя по полско-литовската граница, разделяща съветския съдружник Беларус от анклава на Русия Калининград.

По-рано този месец бяха показани фрагменти, на които ръководителят на „ Вагнер “ Евгений Пригожин посреща бойци на частната военна компания в Беларус. Във видеото той им споделя, че към този момент стопират да водят война в Украйна, както и да събират сили за Африка - където вземат участие в редица спорове, до момента в който в това време образоват беларуската войска.

На идващия ден бойци на „ Вагнер “ дойдоха на полигона на 38-ма обособена десантно-щурмова бригада в региона на град Брест, който се намира единствено на няколко километра от полската граница.

Прехвърлянето на силите на частната военна компания в Беларус беше част от съглашение, поставило завършек на метежа им през юни, когато откриха надзор над съветски боен щаб, настъпиха към Москва и сътвориха заплаха от експлоадиране на революция в Русия, както се изрази самият президент Владимир Путин.

Още през цялото време на нашествието на Москва в Украйна Полша се притеснява, че войната може да се популяризира и на нейна територия.

По-рано този месец Варшава стартира прехвърлянето на над 1000 военнослужещи към Източна Полша предвид на възходящото безпокойствие, че наличието на бойците на „ Вагнер “ може да докара до повишение на напрежение по границата.

 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР