Група италиански изследователи разкри многовековната тайна за устойчивостта на кулата

...
Група италиански изследователи разкри многовековната тайна за устойчивостта на кулата
Коментари Харесай

Разгадаха една от най-големите тайни на Земята! Ето защо не пада прочутата кула в Пиза дори при силен трус

Група италиански откриватели разкри многовековната загадка за устойчивостта на кулата в Пиза, оповестява се на уеб страницата на Бристълския университет.

Въпреки петградусовия надолнище, 58-метровата кула, издигната през 1280 година, е надживяла най-малко четири мощни трусове.

Изучавайки особеностите на ландшафта и направата на архитектурния феномен, учените от университета Рома Тре открили, че устойчивостта на кулата е с помощта на резултат, обвързван с динамичното взаимоотношение " съоръжение-земен терен ".

Значителната височина и тежест на кулата взаимодействат с меката почва в основите й, с помощта на което архитектурното оборудване не встъпва в резонанс със земята по време на земетресения, считат откривателите.

" Иронично е, че карайки кулата да се накланя, почвата в това време й оказва помощ да преживее сеизмичните събития, " отбелязва професорът от Бристълския университет Милонакис.

Кулата в Пиза се явява камбанария на католическия храмов комплекс Duomo Santa Maria Assunta. Световната си популярност тя получава с помощта на необикновеното си състояние. Кулата се наклонила още по време на строителството, по-късно градусът на наклона й се увеличавал досега, в който не я нормализирали.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР