Група археолози от Италия и Съединените щати откриха в древно

...
Група археолози от Италия и Съединените щати откриха в древно
Коментари Харесай

Археолози откриха гроб дете вампир в Италия

Група археолози от Италия и Съединените щати откриха в антично гробище в италианския район Умбрия останките на дете, за което се допуска, че е умряло от малария и е заровено с камък в устата си съгласно специфичен обред, прочут като " заравяне на върколак ", оповестява уеб страницата на университета в Аризона.
Групата археолози от Италия, университета в щата Аризона и университета в Станфорд са провеждали разкопки в детско гробище от V век в италианската община Луняно ин Таверина. Според учените локалните поданици са вярвали, че в случай че погребат умрелия от малария с камък в устата си, той " няма да може да възкръсне от мъртвите и да популяризира заболяването измежду живите ".
" Никога не съм се срещал с нещо сходно. Това е необикновено страховито и необичайно. Тук назовават това " вампира на Луняно ", сподели археологът и професор в университета в Аризона Дейвид Сорен.
Гробището в Луняно ин Таверина се смята за неповторимо от археолозите. По-рано те откриха там необикновени гробове на деца и бебета, заровени с останките на животни, с бронзов казан, запълнен с пепел или с камъни, привързани за ръцете и краката на мъртвите.
" Ние знаем, че римляните са прибягвали до магьосничество, с цел да запазят " злото " в тялото на умрелия ", сподели Сорен. Той изясни, че в тази ситуация на въпросното гробище " зло " значи малария. ДНК тестванията на някои от откритите кости удостоверяват теорията на археолога.
Според ръководителя на разкопките Дейвид Пикела находката ще разреши на учените да схванат повече освен за сериозната зараза от малария, пред която Умбрия се е сблъскала преди към 1500 години, само че и за това по какъв начин локалното население се е опитвало да се бори с заболяването.
" Вампирски погребения " към този момент са открити както в Италия, по този начин и в чужбина. През 2009 година във Венеция измежду остатъци от XVI век е открит скелет на стара жена с камък в устата, наименуван " вампирът на Венеция ". През 2017 година в британския окръг Нортхемптъншир археолозите откриха останките на мъж, датиращи от III-IV век, заровен с лице надолу с камък в устата си.
*Информация РИА Новости, БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР