Груба грешка в цайтнота на китайския гросмайстор Дин Лижън позволи

...
Груба грешка в цайтнота на китайския гросмайстор Дин Лижън позволи
Коментари Харесай

Руснак срещу китаец в битка за световната титла по шах

Груба неточност в цайтнота на китайския гросмайстор Дин Лижън разреши на руснака Ян Непомнящи да завоюва седмата партия и още веднъж да поведе в мача за международната купа по шахмат. Точно на преполовяването на срещата в Астана 32-годишният Непомнящи води с 4:3 точки в един от най-непредвидимите мачове за короната в модерната история на играта.

До момента Непомнящи на два пъти повеждаше след победи във втората и петата партия, само че Дин успяваше да изравни с триумфи в третата и в шестата партия.

В днешната среща китаецът, който играеше с черните фигури, имаше минимално игрово преимущество, което се появи на 23-тия ход, на който той реши да жертва качество за сметка на игрова самодейност.

Позицията на Дин изглеждаше задоволително солидна, с цел да му обезпечи най-малко реми, само че на 33-тия ход, с по-малко от минута за мислене на часовника, той позволи груба неточност, която му коства загуба на пешка и цялостно раздробяване на позицията. Четири хода по-късно, на 37-мия, Дин се съобщи, с цел да може Непомнящи да фиксира третата си победа в изиграните седем партии.

В сряда следва почивен ден за двамата гросмайстори, а мачът продължава с осмата партия в четвъртък, в която китаецът ще бъде с белите.

Партиите сред двамата може да гледате онлайн с коментар тук.

" Играх доста едва и в един миг изглеждах като огледален облик на вчерашния мач, който завоювах. Напрежението е огромно, би трябвало да играя по-добре. Направих доста неприятни ходове в този дуел ", разяснява съветският гросмайстор след загубата на шестата партия.

Вчера в борбата за международната купа имаше почивен ден, а конфликтът се възобновява през днешния ден във вторник с партия №7, в която Ян Непомнящи ще бъде с белите фигури.

Новият международен първенец в шахмата ще бъде избран след 14 типичен партии, а при тъждество ще се прибегне към четири мача по интензивен шах.

През лятото на предходната година шахматният владетел от Норвегия Магнус Карлсен изненадващо разгласи новината, че няма желание да пази купата си.

Водачът в ранглистата държеше ревниво най-престижния трофей от 2013 година насам, само че в този момент споделя, че не е стимулиран да играе още един мач за нея. Така стана ясно, че международната купа в шахмата ще има нов собственик - един всред Ян Непомнящи и Дин Лижън.

Мястото е казахстанската столица Астана, а паричната премия - 2 милиона $. 60% от тях отиват за спечелилия.

Претендентите

Ян Непомнящи си завоюва тази опция като №2 в международната класация, само че и по-важното - победител в шампионата на кандидатите, който се организира през юни предходната година.

Тогава руснакът беше неосъществим след 13 партии против най-хубавите играчи в света и с 9.5 точки остави на 1.5 зад себе си точно Дин Лижън.

През 2021-а в Дубай Карлсен направи последната си отбрана на купата точно против Непомнящи, побеждавайки го със 7.5 точки против 3.5 точки.

32-годишният руснак в този момент има опция да стане първият международен първенец от тази страна от Владимир Крамник през 2006 година насам. Тогава той надви над Веселин Топалов.

Китаецът Дин Лижън се впуска в борбата като №3 в света. Той стигна до шампионата на кандидатите с помощта на своя рейтинг, и там се оправи ослепително.

Какъв е форматът?

Мачът за международната купа ще дефинира новия международен първенец посредством 14 игри по обичайните правила. Първата ще се организира на 9 април, а последната на 29 април.

Играчът, който първи стигне до 7,5 точки ще е огромният победител. За първите си 40 хода от игрите всеки кандидат ще има 120 минути, последвани от 60 минути за идващите 20 хода. След това им остават по 15 минути до края на играта, като след ход №61 двамата ще имат единствено по 30 секунди на придвижване.

Двамата нямат право да се съгласяват на тъждество преди кандидатът с черните фигури да направи своя 40-и ход.

Ако точките са равни след плануваните 14 игри, следва тайбрек, който да дефинира спечелилия. Той включва игра по рапид правила (ускорен шах).

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР