Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството

...
Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

Корупцията на Промяната ни донесе още по-лоши пътища, по-малко пари в бюджета и глоби от ЕК

Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството в кабинета " Петков ": 

Гледам, и нямам доверие на ушите си!

Но въобще не е смешно - предлагането на районното министерство за понижаване на тол таксите за тежкотоварни камиони от 1 юли 2023 година, което е пуснато за публично разискване, е толкоз скандално, че ще докара освен до по-лоши пътища и по-малко пари в бюджета, само че и до наказания от Европейска комисия.

Какво планува то?

Товарните коли и рейсове, които изминават сред 4000 км и 5999 км по платените пътища в страната, ще заплащат 30% по-ниска тол такса.

Камиони с тегло над 3,5 тона ще заплащат с 50% по-ниска тол такса, в случай че са минали най-малко 6000 км по платените пътища в страната за месец.

Т.е. колкото повече ползваш пътищата, колкото повече ги рушиш, толкоз по-малко ще плащаш?!? В това няма никаква логичност, камо ли правдивост. Всъщност логичност има - рушветът постоянно ще излезе на компаниите по-евтино от това да си платят дължимите такси.

Тук поражда още един логически въпрос - какъв брой са компаниите, които навъртат толкоз доста километри на месец? Според самото районно министерство това са 1.48% от компаниите. Т.е. това са най-мощните компании в сектора? Защо тъкмо тях би трябвало да облекчаваме?

Нещо повече - измененията ще влязат в действие със задна дата - от 1 юли, и надлежно страната ще връща на превозвачите пари. Според изчисленията на Министерство на регионалното развитие - към 4.6 млн. лева До края на годината в хазната поради отстъпките няма да влязат 43 млн. лева!

Но нахалството не свършва дотук - тези пари щели да бъдат обезщетени от други такси - примерно от рекламни уреди или от търговски обекти по пътя... Отново различен ще заплаща сметката за това, че някой разрушава пътищата!

Логично поражда въпросът - за какво ръководещите са толкоз великодушни към един отрасъл за сметка на други бизнеси и всички жители?

Непредубеденият четец би си помислил, че става дума за неразбирателство или за чиста несръчност. По-лошо е - става дума за прям лобизъм и корупция. Защото има напълно ясни европейски регламенти по въпроса. И до Европейска комисия комисия към този момент е отправено питане и то от това държавно управление дали сходни покачвания опонират на европейското законодателство.

Отговорът на Брюксел е безапелационен - да!

В писмото от Европейска комисия от 18.07.2023 година по този мотив категорично написа, че понижението на таксата за инфраструктура не би трябвало да надвишава 13% от инфраструктурната такса, плащана от еквивалентни транспортни средства, които не дават отговор на изискванията за това. Следователно понижение от 30%, още повече 50%, е в изрично нарушаване на директивата.

Европейска комисия изяснява, че повода за установяване на долна граница на отстъпките и пониженията е да се отбрани правилото „ потребителят заплаща “, който планува заплащането на пътната инфраструктура да отразява директно нейното фактически потребление.

Във всички европейски системи е признато към 70% от таксите да се събират от камиони над 3,5 т., а от винетки към 30%. В България е съвсем противоположното. Тежкотоварният трафик унищожи всички пътища в България, а главните средства за възобновяване им се събират от таксите на леките коли. Причината за тези резултати е взетото преди години решение за понижаване на тарифните ставки за тол таксуването и въвеждане на нулева ставка за пътищата втори клас.

Точно в приложение на тази инструкция, до момента в който бях районен министър, успяхме да наложим смяна в правилото на заплащане за използването на пътища. Започнахме да понижаваме цената на винетките за жители и да усилваме тол таксите за тежкотоварни коли, като включихме и второкласната пътна мрежа в тол таксуването. Едното нарастване влезе неотложно в действие – от 1 юли 2022г., а второто се очакваше да работи от 1 януари 2023 година С по този начин заложените ограничения бе изчислено, че ще се реализира баланс – замърсителят и действителният унищожител на пътищата да заплаща за тяхното поддържане.

Спомняте си какви митинги и кавги бяха. Но удържахме. Никой не банкрутира, нито пък цените се усилиха кой знае какъв брой, макар апокалиптичните прогнози.

Засегнатите компании обаче не се отхвърлят. При идващите ръководещи те първо съумяха да си издействат отсрочване на плануваното за 1 януари 2023 година нарастване на тол таксите за 1 юли. А в този момент - и да ги понижат до безсрамие.

Още една европейска инструкция е нарушена - за недискриминиране сред локалния и интернационалния трафик. Тя не разрешава директна или непряка дискриминация въз основа на начална и последна точка на пътешестване и народност на пътното транспортно средство. Предложението на Министерство на регионалното развитие обаче облагодетелства локалните превозвачи за сметка на задграничните, на директния трафик, защото е изначално ясно, че локалните превозвачи ще доближат заложените изминати километри, с цел да получат отстъпката. Т.е. и тук можем да чакаме глоба.

Както се споделя, на печелишвите - честито! Сред тях несъмнено не са жителите, които ще продължат да заплащат скъпо за разрушените пътища - със здравето и живота си. Заради корупцията на Продължаваме промяната.

Документите:

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР