„Грийнпийс“ - България с подкрепата на община Перник показаха възможностите

...
„Грийнпийс“ - България с подкрепата на община Перник показаха възможностите
Коментари Харесай

Перник направи заявка за развитие на слънчевата енергия за гражданите и общностите с проведения през май Слънчев фестивал


„ Грийнпийс “ - България с поддръжката на община Перник демонстрираха опциите за понижаване на разноските, които молките мощности за възобновима сила оферират пред обособените семейства, в това число засегнатите от беднотия, оповестиха от зелената неправителствена организация.

„ Вместо да възпитават взаимозависимост към твърдите горива и да усилват бедността, създавайки и екологични проблеми, общините могат да основат модел, при който се подтиква независимостта и предприемаческото мислене “, сподели Такис Григориу от „ Грийнпийс “ – Гърция по време на кръглата маса на тематика „ Ролята на общините в насърчаването на силата, създавана от жителите и общностите “. Като енергиен специалист той се концентрира върху това по какъв начин хората в неравностойно състояние могат да бъдат подкрепени в излизането им от порочния кръг.

Той дава за образец енергийните помощи, при които всяка година страната отделя солидна сума за закупуване на въглища, а общината ги разпределя. И нито нуждаещите се престават да бъдат нуждаещи се, тъй като идващия сезон още веднъж ще зависят от помощите, с цел да се отопляват, нито градската администрация ползва резистентен модел за поддръжка на своите жители.

Това е изключително годно за общини като Перник, които дълго време са зависели от изкопаеми горива, само че откакто те стават неефективни и биват последователно изместени от новите технологии, стартират да страдат от обезлюдяване и безработица.
„ Малките производители на сила имат основна роля в енергийния преход към възобновими източници. С тях ще стане по-бързо и по-евтино, в сравнение с в случай че разчитаме на огромните енергийни компании “, означи Емили Рошон, юрист от Client Earth, който се занимава с възобновими източници на сила.

Въпреки че нормативната база в България се характеризира с тромави процедури, за съпоставяне, в Германия слагането на безоблачен колектор дружно с монтажа лишава единствено ден, тук също има осъществени редица планове на общини. Основният източник на финансиране е Фондът за енергийна успеваемост и възобновими източници на сила. „ Мерките за енергийна успеваемост вървят дружно с възобновимите източници на сила “, показа Надежда Николова от Софийска Енергийна Агенция – СОФЕНА и показа няколко осъществени в общините София и Габрово.

От община Неделино и Сепарева баня тя даде образци с замяна на уличното осветяване в композиция с енергиен мениджмънт, осъществени с контракти с обезпечен резултат, които довеждат до близо 80 на 100 понижение на разноските по това перо. Интерес провокира и детска градина в София, която употребява слънчеви колектори за стопляне на плувен басейн и в кухнята.

Вторият ден на Слънчевия фестивал в партньорство със Сдружение за български фамилни полезности, традиция и просвета „ Българче “ беше изпълнен със занимания за най-малките. Децата и техните родители изпробваха знанията си в региона на опазването на природата и възобновимите източници на сила. Не пропуснаха да схванат повече за българските шевици и да оцветят личен модел. Научиха и по какъв начин се прави електричество от слънце и вятър. По-късно денем вниманието беше напълно приковано от пиесата „ Прахоляшка в Черното кралство “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР