Грипният вирус се е изменил. Ваксинопрофилактиката е различна, всяка една

...
Грипният вирус се е изменил. Ваксинопрофилактиката е различна, всяка една
Коментари Харесай

Грипният вирус се е изменил, как протича той при децата?

Грипният вирус се е изменил. Ваксинопрофилактиката е друга, всяка една последваща година има нови ваксини. Това стана ясно от думите на доктор Ивайло Николов, педиатър в Александровска болница, в коментар по тематиката по какъв начин протича грипът при децата пред Радио " Фокус ".

Протичането на грипа е идентично като през предишните години - тежка изнемощялост, болежка в мускулите и ставите, високата температура. Заболяването стартира внезапно. Човекът може да конкретизира тъкмо по кое време се е разболял, при децата е същото, разясни той.

Д-р Николов разяснява за какво лечебните заведения се препълват с бързи темпове.

" Защото самото заболяване протича доста остро през цялото време, по-динамично се разпростира клиничната картина - с висока температура, до 40 градуса може да стигне. Децата имат интоксикиран тип, с зараза на горните дихателни пътища, с кашлица, която може да се задълбочи до затруднено дишане. Родителите доста бързо търсят лекарска помощ и бързо се заемат леглата в лечебните заведения ", изясни доктор Николов.

От думите му стана ясно, че сега Александровска болница има кревати, само че е въпрос на време още веднъж да се навлезе в стадий на заети места, тъй като през идващите две седмици се чака растеж на случаите.

" Класически болестта протича в границите на 5-7 дни, когато няма затруднения. Когато има, интервалът на възобновяване се удължава малко. Лекарства има, само че хората би трябвало в точния момент да потърсят здравна помощ ", добави доктор Николов.

Относно тематиката по кое време могат да се слагат противогрипните ваксини, той сподели, че имунизацията може да се сложи след 6-месечна възраст на детето, може да се въксинират и кърмачета. " Строго целесъобразно да се имунизират децата, които имат хронични болести на дихателната ситема, изключително при астма. Тя се обостря в изискванията на грипна зараза. Деца с хронични сърдечно-съдови болести също би трябвало да се имунизират ", добави той.

Според доктор Николов грипната вълна в София се чака в края на януари и началото на февруари. Трябва да се разграничава грипът от RS - вируса, който се популяризира сега. Този вирус визира най-вече кърмачета - възпаляват се най-малките отклонение на бронхиалните разклонения на белия дроб, получава се конвулсия, който е доста присъщ със свиренето в гърдите при децата. Разликата с грипа е, че съвсем постоянно се засягат долните дихателни пътища ", посочи лекарят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР