Грипна епидемия в България може да се очаква в края

...
Грипна епидемия в България може да се очаква в края
Коментари Харесай

Нов грип набира скорост

Грипна зараза в България може да се чака в края на януари или февруари. Това сподели пред Novini.bg основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

В този стадий от годината, откакто са завършили типичните ентеровируси, които провокират най-вече засягане на стомашно-чревния тракт, от септември нататък зачестяват разнообразни респираторни вируси.

Заболяването, което провокират те, е съвсем с идентични признаци, минава относително леко, рядко се постанова търсене на лекарска помощ или лекуване в болница. Този стадий също е преминат и в този момент сме в навечерието на възможната грипна сезонна зараза. Наблюдаваме деликатно какво става в България и Европа и към момента може да се каже, че нещата са на присъщите равнища за сезона, дори с малко закъснение.

До момента в Центъра за заразни и паразитни заболявания имаме проучване за грипен вирус на 207 души от цялата страна с сходни признаци – трахеити, бронхити. Към момента позитивни са единствено пет проби, което е 2,5%.

Това е невисок %. В Европа сега този % надминава 11, само че това също е обикновено за сезона. Просто грипният вирус набира скорост и най-вероятно в края на януари или може би февруари, ще се доближи до доста високи, епидемиологични равнища. Вероятно ще се наложи в обособени области да се разгласи зараза и ще има ограничаващи ограничения, съобщи доктор Кунчев.

Той посочи, че прогнозите за тази година е за два грипни вируса – от вида H3N2, като представител на тази група е вариантът " Хонконг ", и H1N1, като най-популярен от тази група е вариантът " Калифорния ", или така наречен свински грип. Тази година вариантът към този момент е сменен от различен представител на групата H1N1 – " Мичиган ". Винаги се показват и два варианта от групата B - те рядко имат опцията да провокират епидемии, само че има паралелна циркулация. От петте позитивни проби, които сме изолирали две са на H1N1 и три са на B вариант – " Ямагата ". Д-р Кунчев е безапелационен, че най-ефективният метод на противопоставяне на грипа е да бъдем ваксинирани. Грипната ваксина защищава от тежко протичане на болестта и от затруднения, посочи той. Очертава се най-засегнати от грипа да са хората над 65-годишна възраст, хората с хронични болести и децата, изясни още основният държавен здравен контрольор.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР