Грипът създава реална опасност от сърдечни увреждания и инфаркт, особено

...
Грипът създава реална опасност от сърдечни увреждания и инфаркт, особено
Коментари Харесай

Защо и как грипът уврежда сърцето?


Грипът основава действителна заплаха от сърдечни увреждания и инфаркт , изключително при избрани групи хора. Още в границите на седмица след развиване на грипната зараза сърцето може да бъде съществено повредено, сочи профилирано изследване и слага акцент върху качествената предварителна защита .

Проучване на авторитетното здравно издание New England Journal of Medicine предлага един малко по-различен, само че извънредно значим взор върху грипа. Учените хвърлят малко повече светлина върху връзката сред грипната вирусна зараза и нейните рискови затруднения и в частност върху тези, увреждащи сърцето.

Статистиката сочи, че животозастрашаващите сърдечни увреждания са измежду най-опасните затруднения на грипа, които обаче постоянно се подценяват.

Вирусните инфекциозни болести от всевъзможен вид, в това число грипът , изтощават имунната система и тя губи способността си да обезврежда рисковите бактерии, с които организмът е в непрестанен контакт. Затова бактериалните инфекции са най-честото затруднение на грипа. Същевременно обаче грипната зараза протича с остри възпалителни реакции, които може да увредят положението на кръвоносните съдове и да основат риск от тромбоза . В случаите, когато възпалението засегне кръвоносните съдове на сърцето, рискът от увреждането му е доста огромен. Така инфарктите се явяват по-рядко, само че доста по-опасно затруднение на грипа.

Рискът от увреждане на сърцето е най-голям при хора, генетично предразположени към сърдечносъдови болести, и при такива с атеросклероза или хронични проблеми с холестерола и триглицеридите.

Проучването на здравния вестник демонстрира, че най-голям е рискът от сърдечни провали в границите на първата седмица след заразяването с грипния вирус.

Свързани публикации.. Ваксинирахте се против грип, а сте заболели – за какво? 0 Защо грипът поваля по-често възрастните? 0 Неразпознаваеми признаци на инфаркт 1

Отключването на съпътстваща грипа зараза може да усили неколкократно този риск. Установено е обаче, че сърдечни провали може да се диагностицират и при хора, преболедували тежко грипа цяла година по-рано . Затова всеки признак на сърдечен проблем в сезона на грипа, даже при неизявени грипни недоволства, би трябвало да се преглежда със съответното внимание и да не се подценява.

Според експертите главно превантивно средство, даже при намаляваща грипна заболяемост, остава профилактиката на заразяването . Личната хигиена и минимизирането контактите с заболели са най-сигурните средства за подсигуряване на общото и сърдечното здраве през зимата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР