Грипът не обикновена настинка, а сериозно вирусно заболяване. Усложненията му

...
Грипът не обикновена настинка, а сериозно вирусно заболяване. Усложненията му
Коментари Харесай

Борбата с грипа може да е въпрос на живот и смърт

Грипът не елементарна простуда, а съществено вирусно заболяване. Усложненията му сполетяват нормално пациентите от рисковите групи – деца под 5 годишна възраст, тези над 65г., бременните и пациентите с хронични болести – само че никой не е застрахован против тях.

Ето за какво и спомагателните защитни ограничения в никакъв случай не са непотребни. Това потвърдждава и горчивият опит на Австралия, която сега минава през един от най-тежките си грипни сезони за последните 10 години.
Защо грипната ваксина не е задоволителна защитна мярка?
Повечето ваксини обезпечават над 90% отбрана на ваксинирания. Грипната ваксина обаче, със своите едвам към 40% успеваемост, не може да се похвали с такива защитни свойства.

Обяснението за това се крие в държанието на вируса и неговата мощна неопределеност

– всяка година циркулират разнообразни негови варианти и е нужно точно обмисляне кой вариант ще е най-активен през идния сезон, с цел да се предожи ваксина против него съответно.

Независимо от положителното изследване и обмисляне, покритият от имунизацията вариант постоянно може да мутира и по този начин да понижи успеваемостта й.

Оставането вкъщи при болест, миенето на ръцете и покриването на носа и устата при кихане и кашляне си остават незаменими защитни ограничения.

Свързани публикации.. Д-р Кунчев: Щамът Мичиган измести свинския грип (A H1N1) 0 Как да отличим грип от простуда? 0 Грип по време на бременност 0
Какви са изводите от грипния сезон в Австралия?
Експерите там акцентират смисъла на имунизирането, изключително на рисковите групи от хората. Черната равностметка за континента е над 170 000 сучая на грип, 72 от които са приключили съдбовно за болните.

Самият грип рядко е гибелен, само че подготвя мощно към вторични батериални инфекции – пневмонии – които развихрили се върху изтощения от грипа организъм, елементарно могат да го повалят. Установено е, че прогнозата не е удобна за тези, които са се разболели, имали са интервал на възобновяване и още веднъж са се влошили.

Специалистите разкриват, че тези рискови вторични инфекции засягат едвам 1-2% от заболелите от грип. За това и съгласно тях най-голямо внимание би трябвало да се обърне точно на тези пациенти – с цел да може да бъдат бързо разграничавани и подложени на в допълнение лекуване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР