Грипът настъпва и е много вероятно до края на деня

...
Грипът настъпва и е много вероятно до края на деня
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Грипът – как да го познаем и как да реагираме

Грипът настава и е доста евентуално до края на деня да бъде оповестена зараза в Област Стара Загора. Такава към този момент е в действие за Перник, Пазарджик и Благоевград. Висока е заболеваемостта и в София-град, Габрово, Силистра. В София заболеваемостта към момента не е достигнала до епидемиологични стойности, само че евентуално в околните дни това ще се случи. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV проф. Нели Корсун, завеждащ лаборатория „ Грип и остри респираторни болести “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Как да вършим разликата сред грипен вирус и простуда

Характерно за грипоподобното заболяване е това, че началото е остро, даже ненадейно . Наблюдава се най-малко един признак от страна на целия организъм, да вземем за пример висока температура , до момента в който при настинката температурата може да е естествена или малко нараснала, само че рядко се доближава до високи стойности.

Много особено за грипа е главоболие , болежка в мускулите, ставите или очите .

Типични са и признаци от стана на дихателната система – кашлица, възпалено гърло, учестено дишане .

Хремата , въпреки това, е по-характерна за настинката, където се следят признаци единствено от страна на дихателната система, а не систематични признаци от страна на целия организъм. Началото също е остро, само че не е ненадейно, сподели още Корсун.

По думите ѝ тази година се следи рядко доминиране на вирусите вид Б – над 80% от позитивните за грипни вируси проби.

Грипните вируси вид Б се разграничават на две линии – Виктория и Ямагата, и през тази година преобладават вирусите от генетичната линия Ямагата.

Не може да се каже кои са по-опасни , тъй като клиничните признаци са доста сходни, въпреки че се счита, че процентът на болничните приеми и смъртните случаи са повече в сезоните, когато преобладават вирусите вид А, посочи тя.

Грипните вируси имат световна циркулация , откакто завърши грипният сезон в Свереното полукълбо, посредством превоза и придвижването на хората те се придвижват в Южното полукълбо. И назад.

Новите грипни вируси, новите генетични разновидности най-често пораждат от страните по Тихоокеанското крайбрежие на Азия , където има доста огромна плътност на популацията и хората живеят в стеснен контакт с птици и други живи животни, изясни Корсун.

Вижте повече във видеото:

--> Обикновено пикът на грипа е в края на януари, а епидемията протича в границите на 3 – 4 седмици , сподели за bTV доцент Георги Попов от ВМА, където има специфичен грипен кабинет.

В Инфекциозното поделение на ВМА контактът с външни хора е мощно стеснен, с цел да не се популяризират вирусите. Минава се специфични шлюзове с ултравиолетови лапми за стерилизация. Клиниката разполага и със специфичен уред за уединяване на вида зараза. За първи път тази година се вкарва толкоз съвременна инсталация.

„ Този вирус е минал с огромна цикличност през предишните години и има огромна възможност и ние да сме го изкарали и надлежно имунната ни система не позволява да се разболеем. Но в случай че не сме го карали, наложително ще се разболеем “, изясни доцент Попов.

Вижте повече във видеото:

--> Толерансът за грипния вирус, преди да се потърси лекарска помощ, е 24 часа, сподели в предаването детският пулмолог доктор Гергана Петрова. След това би трябвало да се реагира.

Медикаментите са доста ефикасни, само че лекуването би трябвало да стартира в първите 48 часа след заразяването, тъй като по-късно няма смисъл от тях – резултатът е доста по-слаб. Ако се стартира доста рано, може да прекарвате даже тежък грип доста леко, за три дни, уточни тя.

С противогрипна ваксина сме предпазени дотолкоз, доколкото грипът, който циркулира сега, са го познали тези, които са изготвили прогнозния състав на имунизацията. Защото той е друг всяка година, сподели Петрова. В множеството случаи познават. Моят съвет е да се ваксинирате. Не е късно и в този момент да се направи, само че отбрана ще има най-рано след две-три седмици.

По думите ѝ страничните резултати от имунизацията може да са същите като признаците на грип, само че са в по-слаба степен.

Вижте във видеото подобаваща ли е националната медицина: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР