Грипът може да доведе до тежки усложнения като мозъчни удари,

...
Грипът може да доведе до тежки усложнения като мозъчни удари,
Коментари Харесай

Проф. Веселин Петров: Грипът може да доведе и до инсулт

Грипът може да докара до тежки затруднения като мозъчни удари, предизвести в ефира на Дарик началникът на клиниката по съдова хирургия във варненската болница „ Св. Марина ” проф. доктор Веселин Петров. Той уточни наследствеността като рисков фактор за сърдечни и съдови болести. Други такива са тютюнопушенето, заседналия метод на живот, стресът, недоспиването и нездравословната храна.

„ Съвременните хора вършат всичко допустимо да усилят болесттите си ”, разяснява експертът. Той предлага постоянната приложимост на аспирин като медикамент, който разрежда кръвта и профилактира образуването на съсиреци и тромбове.

По отношение използването на алкохол проф. Петров счита, че всеки може да употребява толкоз, колкото му понася, с цел да се усеща добре. Той е обаче изрично срещу тютюнопушеното и посочи, че цигарите съдържат 3-4 хиляди типа токсини.

В клиниката по съдова хирургия работят по въвеждането на нов способ за слагане на стент графт при аневризма на абдоминална аорта. Операцията се поема от Здравната каса, само че пациентите би трябвало сами да заплатят импланта, който коства към 25 хиляди лв..

Клиниката и Медицинският университет във Варна вземат участие в изследване на Оксфордския университет, което ще обхване 3600 в целия свят.

Скоро във варненския Медицински университет ще бъде основана и Катедра по съдова хирургия, заяви още проф. Петров, който е и учител във висшето образователно заведение. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР