Грижливо пазени архиви може да се окажат най-важните за възстановяването

...
Грижливо пазени архиви може да се окажат най-важните за възстановяването
Коментари Харесай

Архиви помагат за реставрацията на Нотр Дам

Грижливо защитавани архиви може да се окажат най-важните за възобновяване на катедралата " Нотр Дам " в Париж. Драматичните събития в сърцето на френската столица и проектите за цялостно възобновяване на храма припомниха името на един от великите френски архитекти - създател на рухната кула-стрела.

140 години след гибелта си Южен Виоле-льо-Дюк продължава да е най-важният човек за възобновяване на опожарената катедрала " Нотр Дам ". Неговите мемоари може да се окажат основни при реставрацията.
Жан-Шарл Форжре, завеждащ архива на фондация " Виоле-льо-Дюк ": Льо-Дюк може да бъде доста потребен за възобновяване на кулата - стрела. Не знам дали ще бъде възобновена стрелата на Виоле-льо-Дюк, само че сигурно всичко обвързвано с построяването на " Нотр Дам " е доста добре документирано. Имаме цялата преписка, работните дневници, където е разказано ден по ден какво се случва по време на строителството.
Като млад проектант Виоле-льо-Дюк вижда, че доста от монументите във Франция тънат в съсипия след края на френската гражданска война и икономическия спад в ранните години на 19 век.

Опазването на архитектурните съкровища се трансформира в негова идея, а работата му по " Нотр-Дам " - в негово завещание.

В архивите му се пазят подробни чертежи и детайлно изложение на всички орнаменти, които сигурно ще оказват помощ на реставраторите.

Архивите частично дават отговор и на въпроса допустимо ли е катедралата да бъде възобновена до пет години, каквато поръчка даде френският президент Еманюел Маркон.
Жан-Шарл Форжре, завеждащ архива на фондация " Виоле-льо-Дюк ": Възстановяването на " Нотр Дам " под управлението на Виоле-льо-Дюк стартира през 1845 година и завършва през 1865 година. За 20 години катедралата е била изцяло реставрирана. Пет години ми се костват доста, доста малко.
Друго незнайно е дали кулата-стрела, която рухна трагично при пожара, ще бъде възобновена в истинския си тип.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР