Грижата за краката е важна част от нашата хигиена и

...
Грижата за краката е важна част от нашата хигиена и
Коментари Харесай

7 съвета за грижата за краката


Грижата за краката е значима част от нашата хигиена и здравето ни. Ние ги натоварваме всеки ден, те поемат тежестта на тялото и се трансформират. Колкото и да поставяме грижи за тялото , тази за краката остава постоянно последна. Просто постоянно се фокусираме върху откритите елементи на тялото, само че другите също имат потребност от внимание.

Кожата на краката би трябвало да се поддържа освен лятото, когато е по-открита, само че и през другите сезони. В нея могат да се развият разнообразни инфекции, които носят неприятно чувство, в случай че не вземем ограничения на време. През зимата този риск се усилва, тъй като те се изпотяват, пръстите се намокрят поради пропускащи обувки...

Ако те са некачествени и неуместни, се появява болежка и мазоли .

За да имаме хубави и здрави крайници, би трябвало да следваме няколко съществени правила:

Правилно миене

Здравата и естествена кожа на краката е дом за доста бактерии и гъбички. Както се потим под мишниците, по този начин и от време на време това става с краката в обувките. Потта се смесва с тези микроби и се отделя неприятен аромат. А какво би станало, в случай че носим едни и същи чорапи и обувки всеки ден?

Проучване на Journal of Applied Microbiology демонстрира, че колкото повече гъбички имаме по краката, толкоз по-силна миризма те отделят. Ето за какво е жизненоважно да мием и почистваме добре краката си всеки ден. След като се приберем от работа, би трябвало да си вземем душ, само че и да не забравим да отделим малко време на стъпалата. Трябва добре да се измие региона сред пръстите, тъй като там се събират и развъждат най-вече миукроби.

Сухи крайници – по-хубава кожа

Не единствено измиването на краката е значимо, само че и тяхното подсушаване. Влагата е идеалната среда за гъбични инфекции. При разпространяването им можем да усетим сърбеж , парене, зачервяване , даже болежка. Можем да предотвратим това, в случай че държим краката сухи. След баня би трябвало да ги попиваме добре със суха забрадка. Ако сме ходили на подготовка и краката ни са мокри, е целесъобразно да измием краката и да сложим аварийни чорапи. Също по този начин не е хубаво да си слагаме мокрите маратонки, а да ги сменим с други. Ако обувките ни пропущат, би трябвало да си държим аварийни

в шкафа на работа, с цел да не стоим през целия ден с мокри крайници.

Oвлажняване

То е от изключително значение за кожата на цялото тяло, само че постоянно през зимата се случва единствено с лицето и ръцете. Хидратацията на краката също е значима. За да предотвратим неприятната сухота и лющене, би трябвало да използваме лосион за тяло по-често, да вземем за пример след къпане, когато можем да сложим повече от един пласт. Някои натурални средства като какаово или кокосово масло, вазелин, са най-ефикасни при напукани пети и доста суха кожа.

Ексфолиране

Мъртвата кожа на краката би трябвало да се отстранява най-малко един път седмично. Натрупат ли се повече словете, ексфолирането става по-трудно. Има най-различни ексфолианти и четки/машинки за пети, с които да върнем мекотата на кожата на краката. При самото триене можем да сложим и няколко капки чаено дърво или лавандулово масло, които имат антибактериален резултат.

Накисване

Както ефсфолирането, по този начин и накисването на стъпалата понякога е потребно. Това омекотява загрубялата кожа, успокоява мускулите след дългия работен ден. Както бабите ни вършат, слагаме малко морска сол в гореща вода и потапяме краката за 10-15 минути. След това подсушаваме и овлажняваме добре.

Свързани публикации.. 5 аргументи за мускулни крампи на краката 0 Билките, облекчаващи тежките изтощени крайници 0 Изтръпване по ръцете и краката - би трябвало ли да се тормозим? 0

Подходящи чорапи

Освен че защищават краката от студа, чорапите са преграда , която защищава до някаква степен от бактерии и нечистотия. Да не забравяме, че носенето на подходщи чорапи през зимата е обвързвано и със сухите крайници. Ако сме си купили изкуствени чорапи, то те ще се изпотяват по-лесно. Затова е добре да четем етикетите и да сортираме такива от памук, бамбук и по-леки материи, които нямат да запарват кожата, а ще й оказват помощ да „ диша “ даже и в ботушите.

Край на евтините и неуместни обувки

Носенето на комфортни обувки е едно от главните правила, които да съблюдаваме. Някои си купуват по-евтини и те са направени от некачествени материали, които миришат и загрубяват кожата в допълнение. Така се появяват кокалчета, мазоли, рани.

Обувките не би трябвало да са доста тесни, нито прекомерно необятни, тъй като и в двата случая ще натоварват краката. Струва си да влагаме в по-качествени обувки, с които ще понижим болката в ставите и мазолите.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР