Григор Димитров по-рано през днешния ден затвърди силната спортна форма,

...
Григор Димитров по-рано през днешния ден затвърди силната спортна форма,
Коментари Харесай

След 5-часова епика и 2 спасени мачбола: Световният №79 шокира Синер и очаква Григор!

Григор Димитров по-рано през днешния ден затвърди мощната спортна форма, в която се намира в последно време, като повтори представянето си от старта на Ролан Гарос и във втория кръг на шампионата се наложи над Емил Руусувори в поредни сетове. По този метод най-хубавият ни тенисист заслужи мястото си в третия стадий на конкуренцията, където жребият му отреди по предварителните прогнози да срещне един от скритите любимци за купата в лицето на осмия подложен Яник Синер, само че международният номер 79 Даниел Алтмайер обърка проектите на италианеца и избави два мачбола, с цел да го надвие в шедьовъра на шампионата, надделявайки в същинска тенис епика, траяла 5 часа и 27 минути - 6:7(0) 7:6(7) 1:6 7:6(4) 7:5.

Началото на дуела се оказа ненадейно умерено, като двамата състезатели очевидно се напасваха стилово един към различен, при което завладяващите обстановки липсваха. Постепенно с течение на времето грешките от ракетата на осмия подложен зачестиха, което разреши на германеца да осъществя пробив, освен това без да прави нещо изключително, но ответната реакция от страна на Яник беше впечатляваща и посредством поредност от страхотни комбинации в атакуващ проект международният номер 8 реализира рибрейк, направил ни след това очевидци на тайбрек. В него играта на Алтмайер претърпя сериозен провал, като всичко положително, което видяхме от по-нискоранкирания тенисист до момента в срещата, беше заличено за интервал от няколко минути и Синер направи първата крачка по пътя към успеха.

На старта на втората част още веднъж проследихме моменти на равнопоставеност сред двамата, преди южнотиролецът да вдигне летвата при размените от главната линия, чувствайки се убеден в своя форхенд, и поведе с 0:40 в подаването на съперника. Изправен до стената, международният номер 79 не пропусна да потвърди уменията си върху землената настилка, като засвидетелства стабилността си от дъното на корта, както и вариативността на своя еднорък бекхенд, с цел да оцелее, а оттова насетне наблюдавахме цялостна доминация на сервиращите, която ни води до нов дълъг гейм. За разлика от по-рано в хода на конфликта, то в този случай Алтмайер даде нужната борба на осмия подложен, като неколкократно си послужи със сервиса си в основните мигове, до момента в който на ретур загатна за отличното си напредване по клея и в трагичен свършек отмъкна втория сет, с което върна дуела в началната му позиция.

Германецът с представянето си в заключителните моменти от втората част вероятно сложи прекомерно високо летвата за самия себе си, като с настъпването на третата такава не съумя да поддържа нивото си на нужното равнище и неточностите от ракетата прогресивно набъбваха. Планът на Алтмайер за справяне с грешките пък беше да приспадне от експанзията в ударите си, с което пасивното му държание на корта незабавно беше експлоатирано от представителя на топ 10, който смени на идната предавка и завоюва шест следващи гейма, с цел да възобнови водачеството си в общия резултат на срещата.

Още при започване на четвъртия сет непоставеният тенисист показва, че е надалеч от това да се помири със ориста си в мача, като усъвършенства доста качеството на сервиса си, пласирайки цели четири аса в първите си два гейма, двойно повече на броя си до момента в конфликта, което го въодушеви да стане още по-активен в излизанията си на мрежата на ретур и скоропостижно се поздрави с преимущество от пробив. Както към този момент видяхме в хода на срещата, то международният номер 79 неколкократно изпитваше проблеми с това да поддържа темпото на любимеца, като неточностите в играта му доближиха несъразмерен брой и той изпусна самодейността, при което южнотиролецът възвърне паритета.

Оттам насетне осмият подложен се завърна във водещата роля на корта, като властваше при по-дългите разигравания, до момента в който Алтмайер опитваше оптимално да съкратява размените чрез излизания наоколо до мрежата, което му носеше триумф в сложните обстановки, но в последна сметка Синер се напасна към стила на германеца и съумя да обезврежда офанзивите му, като проби привидно решаващо в деветия гейм и броени минути по-късно разполагаше с два мачбола на личен сервис. В този миг обаче италианецът не беше до дъно безапелационен в изявите си и разреши на окриления от публиката Алтмайер да покаже за следващ път превъзходния си бекхенд, посредством който оцеля и провокира изиграването на трети тайбрек, като в него умората и грешките взеха връх над Яник, при което международният номер 79 изпрати конфликта в заключителната му фаза, печелейки четвъртия сет, траял изумителните 93 минути.

В самото начало на решителната пета част си пролича разликата в страстите на двамата гладиатори и до момента в който осмият подложен беше напът да капитулира пред физическото си безсилие, то по-нискоранкираният тенисист изглеждаше толкоз стимулиран, като че ли занапред излиза на корта. Именно вдъхновението, което немецът черпеше от всеки собствен уинър и аплодисментите на публиката, го караше нито за момент да не дава самодейността на международния номер 8, като самоотвержените му дейности в нападателен проект бяха увековечени с триумф във фундаменталния седми гейм, когато той разкри цялостния си капацитет за игра на землена настилка и чрез отличната си вариативност в ударите осъществя пробив - 4:3.

Сдобил се с едноличното водачество в резултата за първи път в хода на дуела, то германецът нямаше никакво желание да трансформира тактическия си план и продължи с все същата отдаденост да подхожда към всяка точка, само че това му изигра неприятна смешка, откакто Синер подвигна оборотите с няколко бомбени форхенда и равенството още веднъж възцари - 5:5. Допуснал да изгуби преднината си, Алтмайер остана забележително невъзмутим и предан на това, което може най-добре - да нападна, с което реализира рибрейк, като броени минути по-късно отрази три точка за подобен пред осмия подложен и тържествуваше, откакто оползотвори петия си мачбол, официализирайки най-хубавата победа в своята кариера. По този метод международният номер 79 заслужи мястото си в третия кръг на Откритото състезание на Франция, като в събота му следва да срещне точно първата ни ракета Григор Димитров, с който до момента са се срещали един път и триумфът, датиращ от 2021-ва година, беше в интерес на българина.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР