Грелинът, известен още като хормона на глада“, играе ключова роля

...
Грелинът, известен още като хормона на глада“, играе ключова роля
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаем за грелин - хормонът, който контролира апетита

Грелинът, прочут още като „ хормона на глада “, играе основна роля в регулирането на апетита и е значим в комплицираната система, която ръководи нашето хранене и метаболизъм. Произвежда се главно в стомаха, само че също по този начин се секретира от тънките вътрешности, панкреаса и мозъка. Хормонът освен че алармира, когато сме гладни, само че също по този начин взе участие в редица значими физиологични процеси, които въздействат на нашето здраве .

Какво съставлява грелинът и какви са неговите функционалности?

Грелинът е протеин, формиран от 28 аминокиселини, който се отделя, когато стомахът е празен. След като се задейства,  стимулира рецепторите на хипоталамуса в мозъка , което провокира възприятие на апетит. По този метод хормонът ни подтиква да търсим храна, а събраната сила се съхранява в тялото под формата на мазнини.
 5 протеинови салати, които топят килограмите бързо и без апетит  5 протеинови салати, които топят килограмите бързо и без апетит  5 протеинови салати, които топят килограмите бързо и без апетит  5 протеинови салати, които топят килограмите бързо и без апетит
Основната задача на грелина е да ни „ предизвести “, когато сме гладни, само че той също по този начин играе роля в доста други функционалности, в това число:
Регулиране на инсулина : Грелинът понижава секрецията на инсулин, което може да повлияе на кръвната захар. Регулиране на мускулната маса : Хормонът предотвратява мускулната недоразвитост и предизвиква растежа на мускулната тъкан. Подобряване на здравето на сърцето : Има доказателства, че грелинът може да помогне за подсилване на сърдечната функционалност.
Грелинът освен разсънва апетита, само че също по този начин въздейства на:
Цикъла на сън : Хормонът играе роля в регулацията на съня и въздейства на качеството на съня. Вкусовите чувства : Той усилва желанието за храна и подтиква центъра за възнаграждения в мозъка. Термогенеза : Грелинът може да понижи термогенезата, което затруднява изгарянето на калории неподвижен.
При хора, които съблюдават диета или са свалили непотребни килограми, равнищата на грелин често са високи, което основава провокации при поддържането на обикновено тегло.
 Съвети за двойки: Как да се оправим с качването на килограми?  Съвети за двойки: Как да се оправим с качването на килограми?  Съвети за двойки: Как да се оправим с качването на килограми?  Съвети за двойки: Как да се оправим с качването на килограми?
Какви храни въздействат на равнищата на грелин?

Нивата на грелин могат да бъдат повлияни от питателните привички. Някои храни са известни с това, че понижават производството на грелин. Сред тях са:
Протеини : Храни като яйца, месо и фасул усилват чувството за задоволеност. Здравословни мазнини : Риба, авокадо и ядки са отличен избор. Фибри : Бобови растения, зърнени храни и зеленчуци като спанак обезпечават продължително чувство за задоволеност.  Правилата на ударната едноседмична диета  Правилата на ударната едноседмична диета  Правилата на ударната едноседмична диета  Правилата на ударната едноседмична диета
Може ли грелинът да бъде следен?

Изследванията върху грелина към момента са в ранен стадий. Учените изследват по какъв начин блокирането на неговото деяние може да бъде тактика за надзор на затлъстяването. Въпреки че са извършени проучвания, главно при мишки, се нуждаем от повече данни, с цел да създадем дефинитивни изводи.

От друга страна, грелинът също по този начин може да се употребява в клинични условия, с цел да помогне на пациенти с кахексия - положение, при което се следи забележителна загуба на мускулна маса.

Поддържането на здравословен метод на живот е основно за регулирането на грелина. Ето някои тактики:
Физическа интензивност : Редовните извършения могат да понижат равнищата на грелин. Интензивността на тренировките играе значима роля в този развой. Хигиена на съня : Добрият сън оказва помощ за салдото на хормоните в организма, в това число грелина. Здравословно хранене : Включването на храни, богати на протеини и фибри, може да помогне за управление на апетита.  8 сигурни метода да  8 сигурни метода да  8 сигурни метода да  8 сигурни метода да
Грелинът е освен хормон, който контролира глада, само че и основен фактор за нашето здраве и благоденствие. Разбирането на неговата роля и ръководството на равнищата му в организма може да способства за по-добро хранително държание и поддържане на здравословно тегло.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР