Гребният канал в Пловдив бе преобразен за броени часове, след

...
Гребният канал в Пловдив бе преобразен за броени часове, след
Коментари Харесай

Пловдив изпрати европейското по кану каяк и заживя в ритъма на световно по гребане

Гребният канал в Пловдив бе видоизменен за броени часове, откакто приключи европейското състезание за мъже и дами по кану каяк и пара кану и стартира международния шампионат по гребане за мъже и дами до 23 години. Само два дни – понеделник и вторник разделят двете огромни събития, а организационните комитети на гребането и кану каяка преобразиха трасето и финалната кула.

Техническите условия за надпреварите по двата спорта са радикално разнообразни – в гребането дистанцията е единствено на 2000 м, до момента в който в кану каяка дисциплините са от 200 до 5000 м, само че най-дългата права е 1000 м, като на 5000 се въртят обиколки. До през вчерашния ден вечерта на трасето имаше 9 коридора от по 9 метра, а сега са шест плюс два аварийни, като всеки от тях е с широчина 12,5 метра. Дори стартовите устройства не са идентични заради дължината на лодките и другите дистанции.

Добрата съгласуваност на двата организационни комитета беше изтъкната и от представителите на Европейската асоциация по кану-каяк (ЕКА) и Международната федерация по гребане (ФИСА).

„ Впечатлен съм от метода, по който Българската федерация по кану каяк и нашите братя и сестри от гребането координираха провеждането на двете шампионати. Европейското състезание беше извънредно сполучливо и аз желая да благодаря на целия учредителен комитет за страхотната работа, която свърши. Пожелавам на гребците техният шампионат да е сполучлив най-малко колкото нашия ”, съобщи по време на церемонията по формалното закриване на шампионата по кану каяк президентът на Европейската асоциация Алберт Уудс и благодари за съдействието на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив.

В знак на благодарност за добре свършената работа пък генералният секретар на централата Бранко Ловрик връчи признателен плакет на изпълнителния шеф на нашата федерация Евелина Петрова.

Фурор направиха състезателите на Унгария, които си потеглиха с 10 трофеи и общо 16 медала. На второ място в класирането по оценки е Германия с 6 златни и общо 10 медала. Русия също качи 10 пъти екипажи на почетната стълбичка, само че единствено три лодки бяха на най-високото й ходило.

Техническият шеф на ФИСА  и олимпийски първенец от „ Монреал’76 “ Светла Оцетова също изрече задоволството си от взаимната активност на двата организационни комитета.

„ Времето за метаморфоза от едното състезание за другото бе извънредно малко, само че представителите на двата спорта свършиха отлична работа. Поздравления за метода, по който се трудиха като екип и за постигнатия резултат “, сподели Оцетова.

Световното по гребане е от 19 до 23 юли, упълномощени са тъкмо 2017 души, представители на 56 страни. 854 са състезатели, разпределени в 326 лодки. България взе участие с четири лодки - Борис Йотов (скиф), Иван Колев (скиф, лека категория), Рангел Кацарски и Марио Симеонов (двойка скул) и Десислава Георгиева (скиф). Официалното разкриване е на 18 юли от 19 часа в Античния спектакъл.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР