Гръцкото външно министерство заклейми турските заплахи за война, след като

...
Гръцкото външно министерство заклейми турските заплахи за война, след като
Коментари Харесай

Гърция заклейми многократните турски заплахи за война

Гръцкото външно министерство жигосах " турските закани за война ", откакто турският външен министър заплаши да " предприеме дейности " против Гърция поради военно обучение в Егейско море , предава Associated Press.

В изказване, оповестено в сряда, външното министерство съобщи, че " повтарящите се закани за война " на Турция са " изцяло неприемливи " и означи, че Гърция зачита интернационалното право и морското право на Организация на обединените нации.

Турция упорства, че разполагането на бойци или оръжия на гръцките острови в Източно Егейско море наоколо до нейното крайбрежие нарушава невоенния статут на островите съгласно интернационалното право . Гърция възразява, че би трябвало да ги отбрани против евентуална офанзива от Турция, отбелязвайки, че Анкара поддържа забележителна военна мощ на западното турско крайбрежие, тъкмо против островите.

Във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че " Гърция би трябвало да се откаже от нарушаването си. Или ще се отдръпна по въпроса и ще съблюдава съглашението, или ще създадем каквото е належащо. "

Членовете на НАТО Турция и Гърция имат десетилетни разногласия по редица въпроси, в това число териториални искания в Егейско море и разногласия за въздушното пространство там. Споровете ги доведоха до ръба на война три пъти през последните 50 години.

Напрежението набъбна през последните години, изключително по отношение на правата за проучвателни сондажи в региони на Средиземно море , където Гърция и Кипър претендират за изключителни стопански зони, което приключи с военноморско опълчване преди две години.

" Гърция не би трябвало да не помни това ", сподели Чавушоглу. " Тези, които сеят вятър, жънат стихия. Ако не желаете мир, ще създадем каквото е належащо. Една нощ, ненадейно . "
 Чавушоглу предизвестява Гърция с война за Егейско море
Чавушоглу предизвестява Гърция с война за Егейско море

Разширяването на териториалните води на Гърция би представлявало мотив за война

Същата опасност за ненадейно навлизане ( " една вечер " ) беше употребявано преди този момент от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, когато заплаши с военни дейности против кюрдските екстремисти в Сирия и Ирак . Ердоган извърши тази опасност, като Турция организира няколко военни интервенции против екстремистите през последните години. Ердоган неотдавна стартира да употребява фразата и когато приказва за Гърция.

" Изявленията на турски публични лица по отношение на демилитаризацията на островите в Егейско море бяха неведнъж отхвърлени в тяхната целокупност с поредност от причини ", се споделя в изказването на гръцкото външно министерство.

" Поставянето под подозрение на суверенитета на гръцките острови и увеличението на напрежението в Егейско море, посредством заканите от война, бяха наказани напълно и от интернационалната общественост ", споделиха от министерството.
 Ахвал: Защо Ердоган може да стартира война с Гърция
Ахвал: Защо Ердоган може да стартира война с Гърция

Има признаци, че Атина се готви за най-лошото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР