Гръцкото външно министерство отговори днес на това, което нарече опит

...
Гръцкото външно министерство отговори днес на това, което нарече опит
Коментари Харесай

Гърция отговори на опит на Турция за ревизионизъм

Гръцкото външно министерство отговори през днешния ден на това, което назова опит на Турция за " ревизионизъм " в Егейско море, след поредни изказвания на Анкара, поставящи под въпрос суверенитета на Гърция върху няколко от нейните острови, съобщи Агенция Франс Прес.

За да " увеличи публичната информираност за турския ревизионизъм ", гръцкото министерство разгласява на своя уебсайт серия карти от 1923 година, които съгласно него " показват по ослепителен и неоспорим метод едностранните и противозаконни дейности и искания на Турция ".

Според Атина Анкара е почнала през 1973 година с " нелегално " изследване за петрол  в северната част на Егейско море, след което се е пробвала да " узурпира " ръководената от Гърция морска избавителна зона (SAR) през 80-те години, а след това през 90-те години да сложи под подозрение необитаемите гръцки островчета, определяйки ги като " сиви зони ".

Преди президентските избори идната година и в изискванията на галопиращата инфлация в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган и други високопоставени турски представители усилиха рецензиите си към своя районен противник Гърция, която укрепи споразуменията си в региона на защитата с Франция и Съединени американски щати, означи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Турските управляващи обявиха неотдавна, че ще преустановят бъдещи двустранни срещи и упрекнаха Гърция, че разполага войски на островите в Егейско море в нарушаване на мирните контракти, подписани след Първата и Втората международна война.

" Осъзнайте се ", съобщи през днешния ден Реджеп Ердоган в следващо остро изявление по адрес на Гърция. " Вие би трябвало да разоръжите островите. Не се майтапя ", сподели той, до момента в който присъстваше на военно обучение.

Атина декларира, че войските са ситуирани на островите в отговор на наличието на турски казарми, самолети и десантни кораби на отсрещния бряг.

Гръцкото външно министерство уточни през днешния ден, че турската изразителност, в допълнение към противоречив меморандум с Либия и стратегическата теория " Синьо родно място ", която претендира за огромна част от Егейско море, съставляват нарушаване на интернационалното право и опасност за мира в региона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР