Гръцкото правителство планира да използва изкуствен интелект за справяне с

...
Гръцкото правителство планира да използва изкуствен интелект за справяне с
Коментари Харесай

Гърция включва изкуствен интелект в гасенето на пожари

Гръцкото държавно управление възнамерява да употребява изкуствен интелект за справяне с горските пожари, които стават все по-интензивни както в страната, по този начин и в доста други страни по целия свят в резултат на изменението на климата, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ. 

Правителството обмисля да разположи камери с огромен обхват и радари за нощно виждане върху съществуващи антени за мобилни връзки във всички горски региони на страната. Целта е изкуственият разсъдък да открива огнища на пушек и палежи и да изпраща автоматизирани актуализации с местоположения към пожарната работа.

По този метод ще се усъвършенства както активността на експертите в сферата, по този начин и работата на доброволците из страната, които правят наблюдения с бинокли в търсене на евентуална заплаха от огнена буря. 

Инсталациите ще се извършат върху антени, защото там има непрекъснато зареждане с електрическа енергия, а също така основава и сигурност против обири.

Очаква се планът да се осъществя със системи, създадени от гръцки компании. Все още обаче програмата е единствено пилотна, като от през вчерашния ден се правят проби с димни гранати.

Междувременно Министерството на цифровото ръководство основава платформа за идентифициране на площи, които се нуждаят от разчистване на леснозапалими материали. Системата ще уведомява автоматизирано общините кои са притежателите на площите, с цел да могат да се намесят навреме и да се понижи рискът от възпламеняване. Платформата би трябвало да бъде подготвена на 1 май.

Пожарите са постоянно срещано събитие в Гърция през летния сезон. Ежегодно те лишават човешки живот, унищожават природа, инфраструктура и домове. През последното лято някои от пожарите в страната бяха с безпрецедентно огромни мащаби.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР