Гръцкото правителство може да прехвърли до 32 изтребителя F-16 на

...
Гръцкото правителство може да прехвърли до 32 изтребителя F-16 на
Коментари Харесай

Гърция може да прехвърли изтребители F-16 на Украйна

Гръцкото държавно управление може да трансферира до 32 изтребителя F-16 на Украйна. За задачата обаче е належащо утвърждението на Франция, оповестява News Break.


По данни на организацията гръцкото държавно управление възнамерява да продаде 108 изтребителя, които да бъдат изведени от употреба (32 броя F-16C/-D Block 30, 24 броя Mirage 2000-5 Mk. 2 и 33 броя F-4E PI2000).

" Всъщност през юли 2022 година е поискано позитивно мнение от съответната парламентарна комисия за продажбата на изтребители и обвързваното с тях и периферно съоръжение (резервни елементи, симулатори, принадлежности и материали), чиято стойност се прави оценка на 117 млн. евро. Продажбата по този начин и не се състоя, а положението на изтребителите навън предпазване непрестанно се утежнява ", се споделя в публикацията.

Цената на 108 изтребителя може да бъде почти от 2 до 2,5 милиарда евро.

" 32-те F-16C/-D Block 30, чието прекачване в Украйна е съвсем несъмнено, са напълно различен въпрос. Струва си да се подсети, че по време на употребата си изтребителите от този вид са минали през две градивни модернизации и към този момент са изкарали приблизително към 60% от експлоатационния си период ", се споделя в публикацията.

Според публицистите не е толкоз несъмнено къде биха могли да отидат 24-те Mirage 2000-5 Mk.2, от които 14 са новопостроени, а останалите са осъвременени Mirage 2000EGM/-BGM.

" Логичните разновидности са трансфер към Украйна или продажба на Индия, несъмнено, с утвърждението на Франция ", се споделя в публикацията.

Миналата година Дания и Нидерландия дадоха обещание да дават на Украйна няколко десетки изтребителя F-16. За да получи изтребителите обаче, Украйна трябваше първо да образова водачи и личен състав за поддръжка, както и да приготви нужната инфраструктура в Украйна.

Според представителя на украинските военновъздушни сили Илия Евлаш появяването на F-16 в Украйна ще бъде изненада за съперника. Две групи украински водачи се намират в последните стадии на образование.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести, че F-16, както и всяко друго оръжие, няма да бъдат " сребърен патрон " във войната на Украйна с Русия. Но съгласно него тези изтребители ще бъдат значими на бойното поле. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР