Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу посети страната ни в края на

...
Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу посети страната ни в края на
Коментари Харесай

Катерина Сакеларопулу пред БНТ: Вярвам, че в кратък срок Нидерландия и Австрия ще оттеглят своите резерви към България за Шенген

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу посети страната ни в края на предходната седмица по покана на Румен Радев, от който получи и медал " Стара планина " с лента за нейните заслуги за развиването на двустранните ни връзки. Енергетиката беше в центъра на диалозите в София, само че също така общият проблем с мигрантския напън по границите ни и потребността от европейска поддръжка за тяхното запазване беше разискван и в подтекста на следващия отвод, който получи страната ни за Шенген. Какво се промени в политиките и обществата ни, поради войната и какво ни е нужно в този момент, с цел да продължим напред - вижте изявлението с Катерина Сакеларопулу на Аделина Радева.

Българска национална телевизия: Г-жо Сакеларопулу, да стартираме с коментар за следващия отвод, който България получи за Шенген – това решение обаче визира и двете ни страни, и придвижването по общите ни граници. И също по какъв начин оценявате защитата на границите ни и нашето съдействието ни при опазването им?

Катерина Сакеларопулу: Както знаете, Гърция твърдо и с неизменност поддържа присъединението на България към Шенген, тъй като считаме, че всички критерии за това са изпълнени, което се потвърждава и от оценката на европейските институции. Действително получихме, а аз се надявам това да е единствено краткотрайно - неприятният резултат - България и Румъния да не бъдат признати. Искам да имам вяра, че в къс период Нидерландия и Австрия ще отдръпват своите запаси и процесът с присъединението на България към Шенгенското съглашение ще завърши - нещо, което е от огромна значимост за европейското ни развиване, изключително в тези геополитически условия, само че несъмнено и на равнище връзки сред България и Гърция с Европейски Съюз, точно тъй като и двете страни охраняват европейските външни граници и имат общи проблеми. Така че завършването на този развой ще бъде от обща изгода за Европейски Съюз, и несъмнено е предпочитано значимо на напредването на жителите на двете страни, които ще бъдат доста улеснени.

Българска национална телевизия: Коректно ли ще бъде в случай че създадем заключението, че съществена тематика на визитата Ви у нас е енергетиката? И че енергийните въпроси са по едно и също време общ проблем и опция. И какви са те в този момент по-конкретно?

Катерина Сакеларопулу: Най-напред бих желала да изразя насладата си, че се намирам в София за повторно - както си спомняте, първият път беше в границите на Срещата на върха „ Три морета “ и от този момент насам с президента и мой другар Румен Радев сме имали опция да водим диалози, а по негова покана в този момент съм тук. София е хубав и гостолюбив град, същото важи и за българския народ. Отношенията сред нашите страни са изключителни. Действително в този миг двете страни са призовани да изиграят извънредно значима роля и към този момент са почнали, като извършват ролята на дирек в Югоизточна Европа,а и след скорошните събития с нахлуването на Русия в Украйна, една от многото зародили рецесии и може би най-важната - е енергийната рецесия. Европа би трябвало да бъде сигурна в това отношение. Предприетите от Гърция дейности, в някои от които взе участие и България, водят до превръщането на Гърция в енергиен център. В тази връзка станцията в Ревитуса, която към този момент работи и удвоява производството си, дава подтик и и на нашата другарска България.Плавателната станция в Александруполис, която неотдавна беше открита в наличието на българския министър-председател, доколкото си припомням само че и други планове свързани с железопътната и пътната връзка, както и с газопроводите - са редица планове, като да вземем за пример отвесния газов кулоар, който следва да бъде построен. Разбира се, те са от изключителна значимост за двете страни, само че също така ще укрепят Европа и се вписват доста добре в цялостното обмисляне на енергийната сигурност на Европейски Съюз и на Европа като цяло.

Българска национална телевизия: Предложението на президента Радев за превръщане на връзката от Александруполис до Бургас в тези диалози ли е?

Катерина Сакеларопулу:Да, в тези диалози е. Доколкото ми е известно, има предложение, което се обмисля от способените институции. Има основани комисии сред двете страни, които изследват, и несъмнено, отрасловите министри преглеждат, наред с други тематики и връщането в употреба, и конструирането на петролопровода, с цел да действа с противоположен маршрут от Александруполис към Бургас.

Българска национална телевизия: Извън енергетиката – кое беше най-важното, разисквано по време на тази аудиенция, съгласно Вас?

Катерина Сакеларопулу: Много неща могат да се създадат, точно заради трагичната обстановка с непредизвиканото навлизане на Русия в Украйна и проблемите, които то породи - поредност от рецесии, енергийната рецесия, несъмнено, продоволствената рецесия, която ни заплашва, бежанската рецесия – с изключение на енергийния проблем и въпросите за миграцията и бежанските потоци. Има несъмнено бежански поток от Украйна - и Гърция също е приела украински жители от първия миг, както направиха и доста други европейски страни. Както знаете, и България и Гърция посрещат огромен напън като външни европейски граници, а този напън продължава и не мисля, че скоро ще спре, тъй като и в Африка има войни, има климатична рецесия. Така че бежанските и миграционните потоци към Европа текат непрекъснато. Следователно нашите страни са призовани да се оправят с тях. В Гърция изпитахме доста осезателно - непропорционално огромна тежест през миналите години и цяла Европа, Европейски Съюз, всички страни членки са призовани да проявят взаимност и отговорност за ръководството на тези потоци. Следователно Гърция и България си сътрудничат тясно на двустранно ниво с другите си центровете за надзор с цел да могат да ръководят по-добре обстановката. Както видяхме, тъй като най-малко Гърция го е претърпяла с Турция, има и инструментализиране на миграционния въпрос. Така че, също така двустранно съдействие, несъмнено, е доста значимо да се приказва с останалите европейски страни за нуждата от поддръжка за страните на първа линия, както се назовават, тъй че те да не носят сами тази несъразмерна тежест.

Българска национална телевизия: Става като че ли все по-трудно с общите политики в изискванията на рецесия.

Катерина Сакеларопулу: Разбира се, само че тъй като ме питахте какво остава – желая да кажа, че съдействието в стопанската система е на доста високо равнище. Има гръцки бизнеси, открити в България. Те са доста динамични и са част от българската стопанска система, само че също по този начин способстват и в обществото. Това е доста значимо. Мисля, че в тези бизнеси работят към 40 000 чиновници.На равнище обучение и просвета има забавни неща, които би трябвало да се създадат в просветителните институции. Мисля, че има задоволително браншове.

Българска национална телевизия: Говорихте за вложенията и стопанската система в общи линии. В тези сложни времена човек се пита: това, което ще избави, ще тласне страната напред е повече страна или повече стопанската система, бизнесът? И по този мотив бих желала да Ви попитам какво съгласно Вас се е трансформирало най-вече в обществото от началото на войната и от претърпяното след нея?

Катерина Сакеларопулу: Мисля, че преди всичко това беше потрес за обществото, тъй като въпроси, които смятахме за завършени след края на Втората международна война, обрисуваха границите на Европа, имаше рецесии, имаше проблеми, икономическата рецесия неотдавна, по-късно пандемията и Европа беше призована да се оправи с тях и тя се оправи, мисля, сносно, показвайки единодушие, което е доста значимо за Европейски Съюз, само че никой не очакваше войната и то толкоз близо. Докато има хора, съществуват спорове, само че в Европа те са доста мощни. Мисля, че това беше потрес. И тъкмо това, което украинците демонстрират като устойчивост почтена за удивление в отбрана на европейските полезности, демонстрира че нищо не се подразбира, не е просто даденост и че всичко се нуждае от непрекъснато одобряване. Тоест, полезностите, върховенството на закона, правата на индивида, свободата на печата, самостоятелното правораздаване. Това са европейски полезности, които не можем да одобряваме за даденост. И в границите на Европейски Съюз има някои самостоятелни различия, само че тези полезности защитавани от Европейски Съюз и към които европейското общество, хората в Европа, са призовани да се извърнат. Разбира се, главен проблем, който също е разследване от енергийната рецесия, е фактът, че уязвимите пластове на обществото още веднъж са наранени и точно тук тежестта би трябвало да падне върху държавните управления, върху страните членки, да се защитят уязвимите пластове на обществото.

Българска национална телевизия: Вече нищо не е даденост. Внимание към дребния човек.

Катерина Сакеларопулу: Именно.

Българска национална телевизия: Наближава Рождество - всеки от нас насочва своите молебствия за това, което желае, за това, което счита, че ще го избави, и за това, което счита, че ще избави околните му. Каква ще бъде вашата Рождественадка молитва?

Катерина Сакеларопулу: Това, което бих поискала, тъй като съм на позицията, на която се намирам, това, което споделяме - и дублирам – тъй като към този момент нищо не е даденост, е да има непоклатимост, мир, обществено доближаване, на първо място здраве, тъй като и то беше изпитано по време на пандемията. С другите рецесии, които преживяхме, имахме опцията да забележим какви богатства са изложени на риск, тъй като в последна сметка, както казахме, за жалост всичко може да бъде подложено на тестване – а това е значимо. Пожелавам от сърце нашите нации, нашите близки, нашите съграждани да просперират.

Българска национална телевизия: Г-жо президент, благодаря Ви доста за това изявление!

Катерина Сакеларопулу: " Аз Ви благодаря! "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР