Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заплашва Турция с ядрени оръжия, съобщи

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заплашва Турция с ядрени оръжия, съобщи
Коментари Харесай

Hurriyet плаши с вест за ядрена заплаха от страна на Гърция

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис заплашва Турция с нуклеарни оръжия, заяви турският вестник Hurriyet.

Вестникът цитира изказването на Мицотакис в Народното събрание по време на ратификацията на съглашението за защита с Франция:

„ Франция е гарантът на Гърция. Единствената нуклеарна мощ в Европейски Съюз ще бъде на наша страна, в случай че бъдем атакувани. "
От това вестникът заключи, че има нуклеарна опасност за Турция от Гърция.

Вестникът също цитира речта на Мицотакис, където той си спомня „ кой е заплашвал с casus belli “. Цитатът непосредствено се отнася до 1995 година, когато Турция разгласи опасност от война за Гърция, в случай че разшири териториалните си води в Егейско море до 12 морски благи, както е планувано в интернационалното право.

Вестникът отбелязва и позицията на водача на главната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас. Той изрично се опълчи на съглашението и сподели, че дава обещание да го отслаби, когато пристигна на власт. Турски вестник написа, че изказването му е "урок от Ципрас към [гръцкото] държавно управление ".

Припомняме, че на 28 октомври Гърция и Франция се договориха за помощ, в това число и въоръжено присъединяване, ако и двете страни смятат, че е осъществена външна офанзива на територията на една от тях.

Правителството означи, че това е първото двустранно съглашение на Гърция за взаимна защита от 100 години насам, като в същото време обезпечава отбрана даже при положение на нахлуване от страна -членка на НАТО като Турция.

СИРИЗА сподели, че съглашението включва закупуване на фрегати и изразходва бюджета, без да развива гръцката отбранителна промишленост.
Комунистическата партия пък обърна внимание на обстоятелството, че до момента никакви модерни групови контракти за защита не са работили в интерес на Гърция, даже когато турският флот е работил покрай Крит.

Нека напомним също, че съгласно някои известия Турция се пробва да закупи нуклеарни оръжия и технологии за тяхното произвеждане от Пакистан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР