Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова жителите на страната да пестят

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова жителите на страната да пестят
Коментари Харесай

Гръцкият премиер предупреди за възможен режим на тока в страната

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани жителите на страната да пестят електрическа енергия, с цел да не се стига режим на тока, съобщи водещото локално издание Kathemerini.

Причината е огромното ползване на ток от климатиците в жилищата, заведенията и офисите поради гореща вълна, която се чака тази седмица. Температурата в Гърция доближава 46 градуса на някои места, най-високата от 35 години насам. През последната седмица над 1000 души в Гърция починаха от топлинен удар.

Мицотакис посети централата на електрическия мрежов оператор DEDDIE, където приказва пред публицисти и посочи, че управляващите са взели всички защитни ограничения за отбягване спирания на тока. Той обаче настоя гърците да изключат всички ненужни потребители на електричество и леко да покачат температурата, на която са настроени климатиците, с цел да се понижи натискът над националната енергийна система.

Kathimerini цитира метеоролога Костас Лагуврадос, съгласно който сигурно сегашната вълна ще заеме място в топ 10 по дълготрайност през последните три десетилетия и половина. Той подсети, че две от горещите талази измежду десетте най-продължителни са регистрирани през 2021 година Според него такива феномени ще се случват все по-често и ще не престават повече.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР