Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че организираните фенклубаве на футболни

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че организираните фенклубаве на футболни
Коментари Харесай

Гърция закрива фенклубовете на футболните отбори

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи, че проведените фенклубаве на футболни тимове ще бъдат закрити и сменени с публични сдружения, които ще бъдат зачислени към всеки клуб, съобщи националната телевизия ЕРТ, представена от Българска телеграфна агенция.

Мицотакис направи това изявлениe през днешния ден, след приключването на поредност от срещи в държавната резиденция " Максимос " в Атина с президента на УЕФА Александър Чеферин, гръцки министри и притежателите на най-популярните тимове - атинските " Олимпиакос ", " Панатинайкос " и АЕК, и солунския ПАОК ( на фотографията долу).
 Снимка АП/БТА
Повод за крайната мярка и диалозите бе убийството на ентусиаст на АЕК при започване на предходната седмица - часове преди отсрочения след това мач от Шампионската лига против " Динамо " (Загреб). Тогава футболни хулигани от Хърватия се сбиха с локални в атинския квартал " Неа Филаделфия " - край стадиона на АЕК.

Стигна се до вълнения, а млад мъж бе прободен смъртоносно. Случаят докара до политически реакции в двете страни, както и в УЕФА. Снощи АЕК завоюва в Загреб с 2:1, като от реванш този мач стана първи. Ответният конфликт в Атина е в края на тази седмица. На него няма да има агитка на гостите.

Гърция е пострадала в тази ситуация, само че от десетилетия има проблеми с футболното безчинство, в това число почитател на " Ботев " (Пловдив) загуби живота си в Солун на 5 януари 2000 година при сблъскване с последователи на ПАОК.

Така Мицотакис даде обещание дейности и през днешния ден оповести първите стъпки. Той съобщи, че полицията поема контрола проведените почитатели, „ които ни сътвориха проблем “, както се изрази.
 Снимка АП/БТА
Той изясни, че техните сдружения ще бъдат затворени, заключи медията Greek City Times. По думите му занапред нататък всеки тим ще има единствено една фенска конструкция, която ще предстои на полицейски инспекции и на практика ще бъде част от дадения клуб - с началник, офис на стадиона и т.н. 

Премиерът предизвести, че като последна мярка, в случай че се наложи, тимовете могат да бъдат изключвани от европейските клубни шампионати. Той обаче изрази вяра, че няма да се стигне чак до такава степен.

Припомняме, че над 100 ентусиасти на " Динамо " бяха арестувани, повдигнати са им обвинявания и чакат развой в Атина.

„ Виновниците за случилото се в " Неа Филаделфия " ще бъдат открити и осъдени. Оперативният неуспех не би трябвало да се повтаря “, добави министър председателят, имайки поради гръцките управляващи, които бяха издали възбрана за нахлуване на хърватски ентусиасти в страната заради заплаха от произшествия, само че в последна сметка полицията не е могла да ги попречва. 

„ Що за човек може атакува различен човек поради фланелка? Това е ракът на футбола. Не ги наричайте почитатели. Това би трябвало да спре. Насилието и хулиганството са проблем освен на Гърция, само че и на Европа и отвън нея, разяснява президентът на УЕФА Александър Чеферин. - Ще създадем всичко по силите си, с цел да подсигуряваме, че нищо сходно няма да се повтори “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР