Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Мицотакис и Ердоган се очаква да подпишат историческа декларация за гръцко-турско приятелство

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се чака да подпишат необвързваща декларация за другарство и добросъседски връзки по време на настоящото посещаване на последния в Атина, оповестява електронното издание на в.Kathimerini.

Като част от опит за поощряване на позитивен дневен ред на договарянията сред двете съседки, декларацията се смята за исторически значима, защото и двете страни ясно ще заявят своя ангажимент към правилата на добросъседски връзки, другарство и съдействие, както и към мирния разрешаване на неуредени разлики въз основа на интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации.

Страните също по този начин се спогаждат да продължат политическия разговор, открит от двамата водачи по-рано тази година на срещата на върха на НАТО във Вилнюс и срещата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, съдействието по позитивния дневен ред и диалозите по ограниченията за създаване на доверие (CBM).

Не на последно място в декларацията се показва, че двете страни ще се въздържат от мнения и дейности, които опонират на уговорките, които са поели в подтекста на декларацията.

Документът може да не е правно обвързващ, само че е обвързващ на политическо равнище, защото е подписан от водачите на двете страни и затова може да служи като основа за продължение на съдействието и мирното общуване сред двете народи.

Декларацията е резултат от интензивни договаряния сред гръцкото и турското външно министерство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР