Гръцкият парламент ратифицира Протокола за членството на Република Македония в

...
Гръцкият парламент ратифицира Протокола за членството на Република Македония в
Коментари Харесай

Окончателно се сложи край на спора за името на Македония


Гръцкият парламент ратифицира Протокола за участието на Република Македония в НАТО. " За " гласоподаваха 153 депутати, а 140 бяха " срещу ". Дебатите в пленарната зала продължиха 11 часа. " Историята ще ни съди, само че усещам, че изпълнихме патриотичния си дълг. Бих желал да поздравявам Северна Македония - страна другарска към Гърция, страна, която би трябвало да бъде наш съдружник в напъните да установим сигурност, непоклатимост и мир в района ", сподели преди гласуването министър председателят Алексис Ципрас. " Успехът на Македония е обезпечен. По-лесно е със съдружници. Заявяваме гордо, че ние сме НАТО! ", написа от своя страна македонският министър-председател Зоран Заев в " Туитър ", съобщи БГНЕС

Против ратификацията бе водачът на опозиционната Нова народна власт Кириакос Мицотакис. Според него " ратификацията се реализира посредством развой, който унижава парламентарните правила по невиждан метод, като основава краткотрайни съюзи, употребявайки вота на някои искащи депутати “. Мицотакис още веднъж повтори, че неговата партия няма да се откаже от правото на несъгласие за присъединението на Македония към Европейски Съюз, когато процесът и за това стартира.

Гласуването поставя дефинитивно завършек на разногласието за името и слага началото за публична промяна на наименованието на Македония. Съгласно Преспанския контракт западната ни съседка ще се споделя Република Северна Македония. Гърция е първата страна, чийто парламент приема Протокола. Останалите страни от НАТО би трябвало да сторят същото, преди Македония да стане пълновръстен член.

На 6 февруари в Брюксел Протоколът за присъединение на Македония в НАТО бе подписан от всичките 29 държави-членки на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри формалната гала поздравявайки с " добре пристигнал " външния министър на страната Никола Димитров. " Това е единствено първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде елементарен, той ще бъде същинско предизвикателство, " сподели Столтенберг.

" Аз съм изпълнен с страст. Това беше дълго пътешестване. Изпълняваме обещанието си към нашите предшественици. Това е резултат от работата на доста генерации и особено на напъните на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които потвърдиха, че невъзможното е допустимо, " сподели Димитров и насочи специфични благодарности към българския министър председател Бойко Борисов за неговата поддръжка към страната комшия, както и по отношение на Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.

Първата страна, подписала Протокола за присъединение, беше Албания. След нея това направи Белгия, а България беше трета. От страна на Република България протоколът беше подписан от Георги Пенков, заместител непрекъснат представител на България в НАТО. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР