Гръцкият парламент прие закон, който улеснява хората да променят пола

...
Гръцкият парламент прие закон, който улеснява хората да променят пола
Коментари Харесай

В Гърция приеха закон за улесняване промяната на пола, църквата бясна

Гръцкият парламент одобри закон, който улеснява хората да трансформират пола си, като това разгневи Гръцката православна черква , само че беше приветствано като дълго чакано от правозащитни организации , оповестява " Ройтерс ".

Законът ще разреши на хората да трансформират пола си по публични документи със правосъдно решение и без да се изискват медицински проучвания или дезинфекция , какъвто е казусът в този момент.

Законът беше жигосан като " аморален " от църквата и като " хилавост " от крайнодесни политици .

 Папата осъди технологиите, помагащи на хората да трансформират пола си
Папата осъди технологиите, помагащи на хората да трансформират пола си

" Утопията на безполовостта и неопределеността "

Досега всеки, който е трябвало публично да промени пола си, трябваше да бъде диагностициран с " разстройство на половата еднаквост " и да му бъдат отстранени репродуктивните органи, процедура, жигосана от правозащитници.

" Абсолютно никаква традиция, никакво усещане на фамилията не изисква хората да бъдат изолирани или отхвърлени в социална и институционална пропаст ", акцентира министър председателят Алексис Ципрас, който поддържа закона, по време на разгорещените диспути в Народното събрание.

Законът се ползва за всеки над 15-годишна възраст и разрешава на човек да трансформира два пъти пола си. Кандидатите не би трябвало да са женени и окончателното решение ще бъде вземано от съд.

Основната опозиционна консервативна партия " Нова народна власт " гласоподава срещу законопроекта, акцентирайки, че това е " осезателен " опит за отклонение на публичното внимание от финансовите несгоди на Гърция .

" Вашата единствена цел е да останете на власт ", акцентира консервативният народен представител Симос Кедикоглу, като добави: " Намерихте разнообразни способи за машинация и този законопроект е последното доказателство . "

Поддръжници на мярката се събраха край постройката на Народното събрание в Атина по време на дебатите в пленарна зала, държейки афиш, на който пишеше: " Трансполовите права са човешки права ".

Църквата прикани държавното управление да отдръпна законопроекта.

" За всеки човек, полът е свещено завещание. За дамата е скъпо да знае за женската си природа, а за един мъж да е наясно с мъжката си природа ", настоя свещеник Николаос пред гръцка телевизия Skai.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР