Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Нова ера: Гърция и Турция поеха курс към приятелство

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписаха декларация за другарство в Атина и ще работят за удвояване на двустранната си търговия до 9,3 милиарда евро. Това стана ясно, откакто двамата водачи организираха диалози на високо равнище в границите на Съвета за стратегическо съдействие сред Гърция и Турция, съобщи БГНЕС.
Ердоган съобщи след срещата с Мицотакис, че " Анкара има волята да позволи всички нерешени разногласия с историческия си противник Гърция " и уточни, че се надява на " нова епоха " в гръцко-турските връзки. 

" Няма проблем, който да не може да бъде решен сред нас ", сподели Ердоган и добави, че желае да трансформира " Егейско море в море на мира и съдействието ". Той акцентира, че заслужено, " трайно и стабилно решение на Кипърския въпрос " въз основа на обстоятелствата ще бъде от изгода за целия район.

Мицотакис от своя страна призна в взаимно изказване, че връзките сред двете страни са били " рисково застрашени " в предишното, само че в този момент са на " по-спокоен път ".

" Чувствам исторически дълг да употребявам опцията да сближа двата народа, каквито са и границите ни ", съобщи Мицотакис. " Атина се контракти с Европейския съюз за удължение на седемдневните визи за турските жители за посещаване на егейските острови ", добави той.

Министър-председателят заяви, че възнамерява да посети Анкара през лятото на идната година.

В така наречен Атинска декларация двете страни се ангажират да поддържат линиите за връзка отворени и да поставят старания за разрешаване на зародилите двустранни разногласия.
Анкара и Атина целят да избегнат ескалация на напрежението посредством другарски съвещания и градивен разговор.

Турският президент посети Атина за първи път от 2017 година насам след дълъг интервал на напрежение, белязан от разногласия по въпросите на миграцията, енергийните изследвания в Егейско море и териториалния суверенитет.

Турция и Гърция постоянно са се сблъсквали по редица въпроси, в това число конкурентни искания за пълномощия в Източното Средиземноморие, припокриващи се искания за континенталните им шелфове, морските граници, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР