Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас е готов да сключи споразумение с

...
Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас е готов да сключи споразумение с
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Гърция е готова да сключи сделка с Германия за връщане на кандидати за убежище

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас е подготвен да подписа съглашение с немската канцлерка Ангела Меркел, което да направи по-лесно за Германия да връща претенденти за леговище в други европейски страни. По този метод намиращата се в мъчно състояние Меркел получава значима поддръжка преди решаващата среща на върха на Европейски Съюз тази седмица, написа в. "Файненшъл таймс ".

Гръцкият министър председател сподели в изявление за английския всекидневник, че е отворен за специфична договорка с Берлин за ограничение на "вторичното придвижване " на бежанци, които идват на южната граница на Европейски Съюз, само че след това се насочат на север към Германия. Германската канцлерка е подложена на засилен напън от своите баварски съдружни сътрудници да убеди държавните управления да ускорят процедурите за връщане на претенденти за леговище, които към този момент са регистрирани в други страни от Европейски Съюз. Те заплашват да скапват обединението, в случай че Меркел не реализира резултати в края на този месец.

"Не се тормозим от обстоятелството, че може да имаме някои връщания от Германия, в случай че това ще помогне, с цел да отправим сигнал към контрабандистите (че Европа се заема с противозаконните миграционни потоци) ", съобщи Ципрас. Според него сегашните правила за разпределение на отговорността за претендентите за леговище - така наречен Дъблински правилник, са "нежизнеспособни ".

Лидерите от Европейски Съюз се събират през днешния ден в Брюксел на втора среща на върха за пет дни. Основна тематика на нея ще бъде миграционната политика и по-конкретно потребността на Меркел да измъкне отстъпки от другите страни.
Макар че основният приоритет на Германия е да реализира договорка с Италия за приемане назад на претенденти за леговище, вероятно съглашение с Гърция ще бъде от изгода за Меркел, която обезверено се стреми да покаже, че договарянията с другите държавни управления могат да дадат резултати.

Нейните усложнения вкъщи, съчетани със заканите на новото популистко държавно управление в Италия да не съблюдава Дъблинските правила, разкриват политическите разделения, които в този момент заплашват бъдещето на Шенгенската зона, разяснява "Файненшъл таймс ".

Дипломати от Европейски Съюз споделят, че Германия прави опити за подписване на двустранни съглашения с Италия, Гърция и всичките си съседи, което може да включва предложение на финансови тласъци на страните от предната линия, понасящи тежко задължение по отношение на миграцията.

Според Ципрас вероятно съглашение с Германия няма да окаже доста влияние върху Гърция, като се има поради, че единствено сред 50 и 100 индивида, търсещи леговище, прекосяват месечно северната й граница.

Той обаче даде да се разбере, че възможна договорка ще бъде обвързвана с желанието на Атина да уреди обстановката с разграничените мигрантски фамилии, от които някои хора са блокирани на гръцка територия, а други са отпътували на север. По думите му сега в Гърция има 2500 индивида от сходни разграничени фамилии.

Ципрас, чието държавно управление предходната седмица подписа значима договорка за облекчение на дълга с Германия и другите страни от еврозоната, съобщи, че залозите в дебатите за миграцията са високи.

"Мисля, че алтернативата пред нас е по-сериозна от... споразуменията за вторичното придвижване ", сподели той. "Дилемата пред нас е каква Европа желаеме? ", съобщи гръцкият министър председател.

"Трябва да намерим метод, в границите на интернационалното право, да споделим бремето и да премахнем това незаслужено състояние, в което са страните от предната линия, само че и Германия ", сподели Ципрас. "Защото не е заслужено всички тези хора да отиват в Германия, в случай че считаме, че това е европейски проблем ", съобщи той.

Италия подцени съществуващите правила за миграцията преди срещата на върха на Европейски Съюз, като настоя бежанците да бъдат разпределяни в Европа, написа английският в. "Таймс ".

Италианският министър-председател Джузепе Конте беше приветстван през вчерашния ден в Народното събрание, когато съобщи: "Който стъпва на италианска земя, стъпва на европейска земя. Италианските крайбрежия са европейски крайбрежия. " Изказването му ще провокира напрежение в връзките с другите страни от Европейски Съюз, разяснява изданието.

Конте съобщи пред депутатите, че ще направи по този начин, че срещата на върха на Европейски Съюз през днешния ден и на следващия ден в Брюксел да бъде преломен миг за миграционната политика. "Страната на идване не би трябвало да бъде длъжна да преглежда молби за леговище за всички други ", сподели той.

Италия от дълго време се опълчва на Дъблинските правила, които задължават мигрантите да подават молба за леговище в първата европейска страна, в която влязат, и подлага на критика съседите си, че подценяват съглашението от 2015 година за приемане на квоти от мигранти. Италиански дипломатически източник съобщи, че Рим би се съгласил на декларация от срещата на върха единствено в случай че другите страни членки се съгласят да отворят пристанищата си за приемане на избавени мигранти.

Настояването на Конте за разпределение на новите мигранти в Европейски Съюз ще направи още по-трудно ситуацията на Меркел, която желае да реализира на срещата на върха договорка за надзор на миграцията. Тя се надява, че това ще спре протеста на нейните баварски съдружни сътрудници, който заплашва да срине държавното управление й, отбелязва "Таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР