Гръцкият министър на миграцията Йоргос Кумуцакос обяви, че т. нар.

...
Гръцкият министър на миграцията Йоргос Кумуцакос обяви, че т. нар.
Коментари Харесай

Дъблинският регламент за бежанците в ЕС се провали, отсече Гърция

Гръцкият министър на миграцията Йоргос Кумуцакос разгласи, че така наречен Дъблински правилник за това по какъв начин се обработват молбите за леговище в Европейския съюз се е провалил и би трябвало да бъде изменен , оповестява " Франс прес ".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание през вчерашния ден да " отстрани " съществуващите правила, които изискват лицата, търсещи леговище, да подадат своите молби в първата страна от Европейски Съюз, в която са стъпили.

Страни членки с външни и морски граници, като Гърция и Италия, се оплакват, че това оставя прекомерно огромна тежест върху тях.

" Всички в Европа знаят, че би трябвало да избягаме от наследството " на разпоредбите от Дъблин , разяснява Кумуцакос пред радио Skai, като дотълни: " Дъблинският правилник се провали и би трябвало да бъде изменен. "

След няколко отлагания на 23 септември Европейската комисия ще разгласи проектите си за това по какъв начин да се реформира системата.

Въпросът получи нова неотложност, откакто предходната седмица голям мигрантски лагер на гръцкия остров Лесбос изгоря, оставяйки над 12 000 души без дом, в това число 4000 деца.
 Настаняват в палатки мигрантите от изгорелия лагер на о. Лесбос
Настаняват в палатки мигрантите от изгорелия лагер на о. Лесбос

С помощ от Европейския съюз и Организация на обединените нации...

Ала Кумуцакос призна, че договарянията за актуализиране на разпоредбите за леговище " ще бъдат комплицирани и сложни " , защото " страните членки нямат идентични ползи ".

" Нашите ползи са доста разнообразни от тези на Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), ние желаеме същинска взаимност сред страните членки и заслужено шерване на тежестта ", посочи той.

Дъблинският правилник влезе в действие през 2013 година като съглашение сред тогавашните 28 страни членки на Европейски Съюз, в това число Англия, както и Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

Но нейните недостатъци бяха бързо изложени от миграционната рецесия от 2015 година, което провокира яд в Гърция и Италия, където държавните управления почувстваха, че са оставени да се изправят сами пред предизвикването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР