Гръцките власти забраниха туристи с наднормено тегло да се придвижват

...
Гръцките власти забраниха туристи с наднормено тегло да се придвижват
Коментари Харесай

Защитиха магаретата на Санторини

Гръцките управляващи не разрешиха туристи с наднормено тегло да се придвижват с магарета. Засега ограничаването важи единствено за остров Санторини. Той е прочут с хълмистия си терен, а магаретата обичайно се употребяват за превозването на почиващите из тесните стъпаловидни улици, където не могат да доближат други транспортни средства. Причината за възбраната са многочислените тъжби на деятели, които са открили дълбоки рани върху гърбовете на някои от животните. След като изображенията на магарета, катерещи се из тесните улици на Санторини, натоварени с едрогабаритни ездачи, обиколиха целия свят, управляващите взеха решение да вземат ограничения.

Министерството на селското стопанства на Гърция разгласява нови правила за "работата " на магаретата, които не разрешават превозването на туристи над 100 кг. Собствениците няма да могат да експлоатират заболели, ранени или бременни животни. Вместо това са длъжни ежедневно да им обезпечават достъп до прясна храна и вода в чисти контейнери.

Битката за правата на магаретата на Санторини стартира още през юли. Островът има характерна специфичност, която за някои може да се окаже минус или даже проблем. Пътешествениците, които не са подготвени да преодолеят сложния път, състоящ се от 568 калдъръмени стъпала, нормално са с наднормено тегло и трансферират своите премеждия върху животните.

Магаретата са единственото транспортно средство на Санторини от епохи. Обикновено ги яздят гостите, до момента в който локалните поданици ги употребяват за транспортиране на товари. По време на туристическия сезон от май до ноември магаретата работят неуморно. Тълпите от пътешественици идват с круизни кораби, с цел да прекарат целия ден на Санторини. С всяка минала година те стават от ден на ден и повече. Това е и повода животните, които се изкачват по четири-пет пъти по улиците или в планината под лъчите на безпощадното слънце, да получават контузии.

През юли изданието The New York Post беседва с локална жителка, която описа, че през последните 10 години е повишен броят на туристите от Съединени американски щати, Англия, Германия и Русия, величествен % от които страдат от наднормено тегло. А с цел да им е по-удобно, на гърба на животните се поставят твърди седла.

Публикациите под хаштага #DonkeyDefender бързо се разпространиха в целия свят и деятелите съумяха да се снабдят освен с внимание, само че и с нов държавен декрет, защото остарелият интернационален стандарт, определящ изискванията за работа на еднокопитните животни, подписан от Гърция още през 2008-а, не всеки път беше спазван.

Остров Санторини не е единственото място, където туристите осакатяват животни. През 2009-а въпросът за транспортиране на пътешественици с наднормено тегло с магарета бе издигнат в Йордания. Собствениците им разрешавали да ги употребяват туристи, чиито килограми надвишават тези на животните. При това изтощените магарета били принуждавани с пръчка да не падат по пътя към скалния манастир Ад Деир. За страдание бранителите не съумяха да се преборят за някакви публични ограничавания, по тази причина взеха решение да преминат към обезсърчаване на по-пълните туристи да употребяват сходни услуги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР