Гръцки учени съобщиха, че в близко бъдеще в страната може

...
Гръцки учени съобщиха, че в близко бъдеще в страната може
Коментари Харесай

ПАНИКА: Гърция чака адски трус

Гръцки учени оповестиха, че в близко бъдеще в страната може да се случи адско земетресение. Но има и други прогнози. Сега равнището на сеизмичната интензивност на планетата се прави оценка като умерено, само че всичко може да се промени.

Прогноза за опустошително земетресение в Гърция. Професорите Константинос Синолакис и Костас Папазакос стигнаха до това умозаключение след оценка на сеизмичната интензивност в страната.

Учените съпоставиха сеизмичната интензивност в Гърция и събитията в Турция и Сирия, където се случиха поредност от опустошителни земетресения, и откриха доста общи неща. Освен това в страната не е имало мощни трусове от няколко века, а се случват на всеки 600-800 години.

„ Вече сме на ръба на земетресение с магнитуд към 8,5 “, сподели Синолакис по локална телевизия.

По думите му се натрупва тектонично напрежение, а по-късно има мощен подтик - тъкмо както се случи в Турция. Гърция също е в зона на мощна сеизмична интензивност. Преди това имаше мощни трусове от 7,2 и 7,5 бала.

Според специалисти магнитудът на новото земетресение ще бъде 8,5 - това е доста сериозен индикатор, който демонстрира, че безусловно всичко може да бъде унищожено. Според статистиката на Земята се случва едно земетресение с магнитуд 8,0 или повече на година и даже по-рядко. По-често се записват по-слаби удари. Най-силното записано земетресение в историята на актуалните наблюдения се случи в Чили през 1960 година, магнитудът му беше 9,5. Тогава починаха към 6 хиляди души.

Папазакос, професор по сеизмология в Аристотеловия университет в Солун, удостовери думите на сътрудника си. Той добави, че няма тъкмо време за прогнозата, само че посъветва гръцките управляващи да приготвят популацията за вероятни последици.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР