Гръцки килими, Село на здравето и ободряваща вишновка са сред

...
Гръцки килими, Село на здравето и ободряваща вишновка са сред
Коментари Харесай

Гръцки килими и ободряваща вишновка са сред изненадите на Фестивала на етносите в Котел

Гръцки килими, Село на здравето и ободряваща вишновка са измежду изненадите за посетителите на тазгодишното издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим, това сподели пред Българска телеграфна агенция кметът на община Котел Коста Каранашев. Най-мащабната културна демонстрация на общината през лятото ще се състои в дните 29 - 31 юли, като хотелите и къщите за посетители към този момент са заети, а уредниците чакат сред 15 и 20 хиляди посетители в трите фестивални дни.

„ Фестивалът включва обичайно показване на бита и културата в четири етнически села – българско, турско, каракачанско и ромско, сподели кметът. Експозицията от килими е съществена за фестивала, през тази година ще има и модели от прилежаща Гърция. Това, което виждам, е, че на Балканите, даже в килимите има доста общи претекстове, фигури и палитрата от цветове е доста близка. Килимите ще бъдат ситуирани сред дърветата на парк „ Изворите “, на този зелен декор, който основава неповторимата атмосфера. Ще има демонстрацията на багрене, на тъкане “.

Обмисля се в тазгодишното издание да се оформи един самобитен здравен ъгъл или Село на здравето, сподели още Каранашев. От общината имат желание да поканят известната диетоложка доктор Людмила Емилова, която ще показа и лекция за здравословното хранене и метод на живот.

Огромна кукла, която ще бъде алегорична за фестивала, е измежду атракциите през тази година. Тя е основана въз основата на старогръцкия мит за изкусната тъкачка Арахне, която Атина трансформирала в паяк, тъй като се възгордяла с майсторството си и се сравнила с богинята.

Ободряваща вишновка от котленски вишни е другата изненада, която уредниците имат намерение да създадат запазена марка на фестивала. Вишновката ще бъде сервирана в шоколадова чаша, която след това да се изяжда. Домашен сок от бъз ще бъде друго прелъщение за посетителите.

За децата ще има детски ъгъл, като с изключение на занимания с аниматори са готови уроци за историята на Котел и на България.

Ще има още възстановка на клуб „ Традиция “ – Сливен, които ще пресъздадат сцена от обирането на хазната от Алтанлъ Стоян, кукерско шествие, базар на занаятите. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР