Гръцки експерти предупреждават, че климатичните промени през последните години са

...
Гръцки експерти предупреждават, че климатичните промени през последните години са
Коментари Харесай

Древногръцки забележителности се рушат заради климатичните промени

Гръцки специалисти предизвестяват, че климатичните промени през последните години са оказали пагубно въздействие върху положението на емблематични за страната места, в това число Акропола в Атина.

Построени са преди хиляди години. Възпявани от древногръцки поети, обожавани от локалните и туристите. Културно-историческото завещание е измежду нещата, с които Гърция най-вече се гордее.

Опазените и до през днешния ден обекти притеглят хиляди задгранични туристи всяка година. Климатичните промени през последните години обаче, са почнали да ги унищожават.
Христос Зерефос, климатолог: Наводнения, суша, тук климатът е доста изменчив и всичко това въздейства пагубно на архитектурните обекти.
Съществуват от хилядолетия, само че в никакъв случай до момента не са били толкоз застрашени. Сред най-застрашените е Акрополът в Атина.

Идеята да бъде затрупан със специфичен купол не беше призната, само че преди години беше неразрешено да бъде посещаван с обувки с токчета. Никой обаче, не може да спре естествените стихии.
Мария Влазаки, министерство на културата: Стените са почнали да ерозират и този развой се случва с все по-бързи темпове. Всяка година министерството отделя доста пари, за опазването на културното ни завещание, само че естествените катаклизми не са нещо, което може да бъде планувано.
През последните 15 години, най-важните исторически обекти от време на време се почистват със специфичен лазер, който отстранява насъбраните замърсявания. Как и дали има метод да се попречи на естествените стихии да повреждат скъпите за Гърция места обаче, към момента не ясно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР