Гръцката митология е сред най-интересните митологии в световен мащаб. В

...
Гръцката митология е сред най-интересните митологии в световен мащаб. В
Коментари Харесай

Три от най-известните митове в гръцката митология

Гръцката митология е измежду най-интересните митологии в международен мащаб. В нея е цялостно с богове, полубожества, герои и толкоз забавни легенди, които наподобяват на приказки. Събрани в една книга, те наподобяват митологична летопис на античните гърци.

Това четиво несъмнено заслужава най-малко един прочит и не инцидентно част от него се учи в учлище (или най-малко по този начин беше преди).

Кои обаче са най-известните и най-интригуващите легенди в гръцката митология и какъв брой от тях знаем?

Херкулес

Home of the gods - Mount Olympus in Greece.
— Weird History (@weird_hist)
Няма спор, че един от най-известните гръцки герои от митологията им е Херкулес. Другото име, с което е бил прочут е Херакъл. Той е бил талантлив с ненадминати сили от своя татко господ Зевс. Майка му е смъртна (Алкмена) и за това той е бил причисляван към героите и към полубоговете. Митът за Херкулес е разграничен на 12 елементи, като във всяка една от тях той прави друг героизъм. Нещо, което по-късно оказва се като 12-те подвига на Херкулес. Той прави всички тези подвизи по повеля на Евристей.

Но по какъв начин се стига до тях? Синът на Персей Електрион сгодил щерка си Алкмена за Амфитрион, който незабавно след годежа отпътувал на поход. През това време Зевс се преобразил в неговия облик и се вмъкнал в спалнята на Алкмена. След това тя забременяла с близнаци, като единият бил от същинския ѝ мъж, а другият (Херкулес) от Зевс. И тук гръмовержецът си послужил с машинация. Ревнивата Хера, дамата на Зевс, като научила за следващото му приключение и решила да убие Херкулес. Изпратила две змии в бебешката му люлка, само че той ги удушил с голи ръце. Още тогава се схванало, че Херкулес е талантлив с невиждана мощ. 

Херкулес прави 12 подвига по заповед на Евристей, при който бил пратен на работа от Хера. Той убива Немейския лъв, Лернейската хидра, улавя Каринейската кошута, улавя Аримантския глиган, почиства Агиевите обори, избива стимфалийските птици, укротява Критския бик, побеждава тракийския цар Диомед и улавя неговите кобили, взема колана на Хиполита (царицата на амазонките), отвлича кравите на велика Герион, отнася златните ябълки от градината на Хесперидите и улавя и извежда от подземното царство Цербер.

Но за какво прави всичко това? Херкулес имал жена и деца, които не помни, поради отмъщението на Хера. Объркан и непомнещ своето семейство, той ги убива. Злата Хера по-късно му връща паметта и когато видял какво е сторил, сърцето му се разрушило от тъга. За да поправя дейностите си, той се съгласи да извърши 12 задания, поръчани след визитата на Оракула на Делфи като смирение за дейностите си. 

Друга версия на мита споделя, че отишъл за наставление да служи на царя на Микена, Евристей и той му заръчал всички тези подвизи, като не считал, че Херкулес ще се оправи с тях.

Определено това е измежду най-известните и най-разказвани легенди в гръцката митология.

Дедал и Икар

Това е освен мит, само че и може да се преглежда даже като алегория, която демонстрира желанието ни да се издигаме все по-нависоко и по-нависоко, без значение от това какво може да ни донесе този наш полет. Тук обаче има и друга поука – в никакъв случай нищо не остава ненаказано и от време на време плащаме с най-милото си.

Daedalus and Icarus by Lord Frederick Leighton.
— Art Encyclopedia (@artenpedia)
Дедал бил татко на Икар и доста ловък художник, ваятел и проектант. Оказало се обаче, че племенникът на Дедал бил доста ловък в същите занаяти и Дедал не желал никой да го засенчи. Тогава той бутнал своя племенник от една висока канара. Но богинята Атина, виждайки тази неправда избавя Тал. Дедал осъзнал своята неточност и знаел, че ще бъде съден грубо, за това решил да замине със сина си Икар за остров Крит. Там цар Минос ги приел доста задушевно, тъй като царството му се нуждаело от подобен добър проектант и ваятел, който да помогне в построяването на лабиринт за Минотавъра. След сполучливия план, цар Минос дал гуляй в чест на Дедал, само че желал да го има и му забранил да напуща острова. Дедал се ядосал и натъжил, тъй като доста желал да се върне в родината си, въпреки, че там несъмнено е щял да бъде съден.

Тогава на Дедал му хрумнало да изобрети крила, с които да полети. Трудел се неуморно и най-после съумял. Той и сина му Икар решили да тестват новите изобретения, като Дедал предизвестил сина си, да не лети доста високо, тъй като слънцето можело да разтопи восъка, с който са хванати крилата. Икар в началото приел заръките на татко си, само че толкоз му харесало, че желал да отиде още по-нависоко и по-нависоко. Накрая стигнал слънцето и восъкът на крилата му изгорен. Икар паднал в морето и се удавил, а Дедал в никакъв случай не си дал прошка неговия грях, за който платил с най-милото му – неговият наследник.

Хубавата Елена

From the archive: Helen of Troy
— Ancient History Hit (@AncientsHH)
Няма по какъв начин да не се спомене една от най-противоречивите женски фигури в гръцката и международна история. За нея се носят всевъзможни легенди и митове. Обединяващото на всички е, че Елена е била повода за Троянската война. Тук има една специфичност обаче - Елена е била единствено мотивът, тъй като Спарта от дълго време желала да нападне Троя, само че нямала основателна причина и тогава Парис открадва красивата Елена от Менелай, братът на Агамемнон цар на Микена. Жестокият Агамемнон единствено това чакал. Не се интересувал от това да връща Елена на брат си, а желаел да съкруши троянците и да превземе Троя, считан за най-великия град по това време.

Но коя в действителност е Елена?

Елена по известна като Хубавата Елена, е щерка на Зевс и Леда и брачна половинка на Меналай, царя на Спарта. Сестра е на Кастор и Полидевк, както и на Клитемнестра. Легендата споделя, че една нощ Зевс се трансформирал в лебед и посетил Леда, в която скрито бил влюбен. Така след известно време се родила Елена. Често нейното име се сързва единствено с Троянската война и божествения ѝ генезис някак остава обратно. Друга легенда споделя, че Тиндарей, брачният партньор на Леда не знаел, че Елена е зачената от Зевс и я отгледал като своя лична щерка. 

Образът на Хубавата Елена участва на толкоз доста места – в литературата, в изкуството и даже като фетиш към нея на доста места из цяла Гърция. Има гръцки мит, който загатва, че след Троянската война, Елена се връща при Менелай и те живеят в положителни връзки до късни старини. Други споделят, че тя в никакъв случай не е могла да прежали Парис.

Каквато и версия да изберете едно е ясно, Хубавата Елена остава в историята (или по-точно в митологията) като ябълката на раздора, като мотивът за една велика антична война. И въпреки всичко не е вярно, че за нея са се водили войни, по скоро тя е била катализаторът на войната, която поради териториални стремежи, рано или късно е била неизбежна. Но въпреки всичко по-романтично и трагично звучи, че двама смели мъже са се били с години за любовта на една красива жена, нали?

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР